Skip to main content

E-kirjat: Ohjeita

Tähän oppaaseen on koottu ohjeita keskeisten e-kirjakokoelmien käyttöön.

E-kirjat

Editan digikirjaa luetaan selaimella. Kirjat toimivat vain kirjautuneena Haaga-Helian verkkoon.

1. Mene osoitteeseen https://www.editapublishing.fi/. Klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa Tuotteet/Kirjaudu -linkkiä.

2. Klikkaa otsikkoa Omat tuotteet. Näet Haaga-Helialle hankitut digikirjat.

3. Klikkaa haluamaasi digikirjaa.Saat kirjan luettavaksesi.

4. Digikirjoihin voi tehdä muistiinpanoja ja korostuksia. Jotta ne säilyvät käytössäsi, sinun tulee luoda palveluun tili. Tilin voi luoda joko

a) etusivulla osoitteeessa https://www.editapublishing.fi/.
Klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa Tuotteet/Kirjaudu -linkkiä ja valitsemalla Rekisteröidy.

tai

b) kirjaa jo lukiessasi klikkaamalla oikeassa yläkulmassa olevaa kirjat-ikonia ja valitsemalla Rekisteröidy.

 • Valitse asiakastyypiksi Yksityishenkilö.
 • Anna sähköpostiosoitteesi ja yhteystietosi, Sähköpostiosoite toimii jatkossa käyttäjätunnuksenasi.
 • Saat sähköpostiisi vahvistusviestin. Klikkaa viestissä olevaa linkkiä ja vaihda salasana Editan palveluun.

 

Lisäohjeita Editan digikirjojen käytöstä saat alla olevasta videosta.

 

E-kirjat

Ellibs e-kirjakokoelmassa on satoja e-kirjoja, pääasiassa suomen- ja englanninkielistä tietokirjallisuutta. Mukana on mm. useita lainatuimpia kurssikirjoja. E-kirjoista on käytettävissä vaihteleva määrä lainattavia ”kappaleita”, aivan kuten painetuistakin kirjoista. Laina-ajan voi valita. Yleisimmät laina-ajat ovat 10 min, 1 vuorokautta tai 7 vuorokautta.

Mistä?

Ellibsin e-kirjat löydät HH Finnasta tai suoraan e-kirjapalvelusta.  Palveluun kirjaudutaan Haaga-Helian verkkotunnuksilla (HAKA-kirjautuminen). Voit joko ladata e-kirjan laitteellesi, lukea selaimessa tai Ellibs-sovelluksessa.

Lataa e-kirja omalle laitteelle (offline-käyttö erillisellä lukuohjelmalla)

1. Tee itsellesi Adobe-tili.
2. Asenna laitteellesi Adobe-yhteensopiva lukuohjelma, esimerkiksi Bluefire Reader tai Adobe Digital Editions:

3. Aktivoi lukuohjelma käyttämällä Adobe-tilisi tunnusta. Adobe-tunnuksesi on se sähköpostiosoite, jota käytit luodessasi Adobe-tilin.
4. Siirry Ellibsin e-kirjapalveluun.
5. Kirjaudu Haaga-Helian verkkotunnuksilla (HAKA-kirjautuminen).
6. Lataa kirjatiedosto omalle laitteellesi napauttamalla "Lataa koneellesi" -painiketta. Oikeus lainaamiseen siirtyy laitteellesi erillisenä "URLLink.acsm"-tiedostona. Avaa tiedosto lukuohjelmassa.

Huom! Jos olet jo ladannut kirjan lukuohjelmaan, sitä ei voi enää lukea selaimessa. Ladatut kirjat näkyvät sekä lukuohjelmassasi että Ellibs-palvelun omassa kirjahyllyssä.

Lue e-kirjaa selaimessa

1. Siirry Ellibsin e-kirjapalveluun.
2. Kirjaudu Haaga-Helian verkkotunnuksilla (HAKA-kirjautuminen).
Lainaa kirja napsauttamalla "Lue selaimessa" -painiketta ja aloita lukeminen.

Lue kirjaa Ellibs-soveulluksessa

1. Lataa Ellibs-sovellus

2. Avaa sovellus. Valitse oma kirjasto: Haaga-Helia.
3. Kirjaudu Haaga-Helian verkkotunnuksilla (HAKA-kirjautuminen).
4. Valitse "Minulla ei ole Ellibs-tunnuksia". Halutessasi voit luoda Ellibs-tunnukset, jolloin voit lukea sekä kirjastosta lainaamiasi että Ellibs-kaupasta ostamiasi e-kirjoja sovelluksessa.
5. Lainaa e-kirja napauttamalla "Lainaa"-painiketta. E-kirja siirtyy automaattisesti lukunäkymään lainauksen yhteydessä.  Teokseen pääsee myöhemmin käsiksi "Oma kirjahylly" -näkymästä.

Lue e-kirjan lukulaitteilla

Lataa kirja ensin omalle tietokoneellesi (katso ohje yllä) ja siirrä sieltä lukulaitteeseen tietokoneen lukuohjelman avulla. Kun liität lukulaitteen tietokoneen USB-porttiin, laite tulee näkyviin lukuohjelman valikkoon ja voit kopioida kirjatiedoston lukulaitteeseen.

Tarkemmat ohjeet kirjan siirtämiseen ja lataamiseen löydät laitteen mukana tulevasta ohjeistuksesta. Katso myös Adoben lista tuetuista lukulaitteista, joille voit ladata Ellibsin e-kirjoja.

Voiko e-kirjaa varata?

Jos haluamasi e-kirjan kaikki kappaleet ovat lainassa, voit monessa tapauksessa tehdä kirjaan varauksen. Varaaminen onnistuu selainluettavissa e-kirjoissa. Varattavat kirjat on selkeäsi merkitty ”Tee varaus” –napilla. Saat ilmoituksen sähköpostilla, kun varaamasi kirja on siirtynyt omaan kirjahyllyysi Ellibsissä.

Varaaminen on maksutonta.

Ei huolta e-kirjan palauttamisesta

Lainattua kirjaa ei tarvitse erikseen palauttaa. Se palautuu laina-ajan umpeuduttua automaattisesti kirjastoon. Voit toki halutessasi palauttaa sen aikaisemminkin.

Äänikirjat

Ellibsissä on joitakin suomenkielisiä äänikirjoja. Saat äänikirjan käyttöösi Ellibs-palvelussa näin:

 1. Valitse tiedostomuodoksi Äänikirja (MP3).
 2. Valitse haluamasi äänikirja.
 3. Voit kuunnella äänikirjaa kahdella tavalla:
 • selaimessa tietokoneella, tabletilla tai puhelimella napsauttamalla Kuuntele-painiketta. Anna kirjastokorttisi numero ja PIN-koodi
 • Ellibs-sovellukslla, lataa sovellus  iOS-laitteellesi App Store -sovelluskaupasta tai Android-laitteellesi Google Play -sovelluskaupasta. Kirjaudu sisään Haaga-Helian kirjaston kokoelmaan sovelluksessa. Lainaa äänikirja napauttamalla Lainaa-painiketta. Lainaa-painike muuttuu Kuuntele-painikkeeksi. Napauttamalla painiketta sovellus siirtyy soittonäkymään ja voit aloittaa kuuntelun. 

Voiko äänikirjaa varata?

Jos haluaVaraaminen onnistuu selainluettavissa e-kirjoissa. Varattavat kirjat on selkeäsi merkitty Tee varaus –napilla. Saat ilmoituksen sähköpostilla, kun varaamasi ääkirja on siirtynyt omaan kirjahyllyysi Ellibsissä.

Varaaminen on maksutonta.

Ellibsin tarkemmat ohjeet löydät täältä.

Bonnier Pro sisältää jatkuvasti päivittyviä e-kirjoja, artikkeleita ja uutisia seuraavilta aihealueilta:

 • Asiakkuudet
 • Esimiestyö
 • Talous ja rahoitus
 • Tietohallinto
 • Osto ja logistiikka
 • Markkinointi
 • Yrityksen kasvu
 • Henkilöstö
 • Hallitustyö

Bonnier Pron e-kirjoja luetaan selaimella:

 1. Avaa Bonnier Pro. Etäkäytössä sinulta kysytään Haaga-Helian käyttäjätunnuksia. 
 2. Klikkaamalla aihealueen kuvaketta pääset lukemaan sisältöä.
 3. Aihealueen sisällysluettelo tulee näkyviin vasempaan palkkiin ja artikkelisisällöt oikealle.
 4. Voit avata koko sisällysluettelon klikkaamalla luettelon yläpuolella olevaa Avaa kaikki -painiketta.
 5. Uusimmat ja päivitetyt artikkelit on merkitty Uusi-ikonilla.
 6. Uutiskirjeitä pääset lukemaan klikkaamalla Uutiset-linkkiä.

Bonnier Pron esittely ja käyttöohjeet (pdf).

Dawsoneran e-kirjakokoelmassa on englanninkielisiä kirjoja eri aihealueilta, mm. useita kurssikirjoja.

Palvelussa on mahdollista esikatsella (preview) muita kuin kirjaston hankkimia kirjoja 5 minuuttia. Lisäksi voit ehdottaa kirjaa ostettavaksi (suggest for purchase), katso ohje.

Näin luet Dawsoneran e-kirjaa verkkoyhteyden kautta:

 1. Siirry Dawsoneraan yllä olevan linkin kautta ja siirry suoraan kohtaan 6. TAI
 2. Mene osoitteeseen: https://haaga-helia.finna.fi/
 3. Etäkäytössä kirjaudu sisään verkkotunnuksellasi ja salasanallasi (samat mitä käytät kun kirjaudut oppilaitoksen koneille). Kirjoita hakulaatikkoon "Dawsonera"
 4. Siirry Dawsoneran palveluun klikkaamalla linkkiä "Search the database".
 5. Hyväksy ehdot sivun vasemmasta ylä- tai alaidasta kohdasta "accept"
 6. Kirjaston hankkimat e-kirjat saat näkyviin valitsemalla yläpalkista "eBook Catalogue". Kokoelmaan hankitut e-kirjat on merkitty vihreällä avoimen lukon kuvalla
 7. Voit etsiä kirjaa nimellä tai aiheen mukaan, esim. "sales management"
 8. Valitse "Read online". Joitain Dawsoneran kokonaisia kirjoja voi ladata pdf- tiedostona tietokoneelle tai muistitikulle 1-7 päiväksi (katso ohje alla).

Näin lataat Dawsoneran e-kirjan

Joitain Dawsoneran kokonaisia kirjoja voi ladata pdf- tiedostona tietokoneelle tai muistitikulle 1-7 päiväksi. Osaa kirjoista ei voi ladata lainkaan.

Kirjan lataamiseen tarvitset lukuohjelman. Alla ohjeet lataamiseen Adobe Digitial Editions -ohjelman tai Bluefire Reader -lukuohjelman avulla. Lisäksi Dawsoneran e-kirjoja voi lukea Kortext-ohjelman avulla (katso erillinen englanninkielinen ohje).

 1. Toimi kuten kohdissa 1-7 yllä
 2. Klikkaa 'Download ebook' -nappia.
 3. Valitse alasvetovalikosta haluamasi laina-aika (1-7 päivää)
 4. Valitse lukuohjelma (Adobe Digitial Editions tai Bluefire Reader). Ohjelmat voi ladata ilmaiseksi edellä olevista linkeistä.
 5. Jos et ole aikaisemmin käyttänyt Adobe Digital Editions tai Bluefire Reader -ohjelmaa, sinua pyydetään vahvistamaan (authorise) laitteesi. Voit tehdä sen joko Adobe ID -tunnuksella tai ilman sitä. Ilmaisen Adobe ID -tunnuksen saa luotua täällä. Adobe ID -tunnuksen avulla voit ladata saman e-kirjan enintään kuudelle laitteelle, jos vahvistat kaikki laitteet samalla Adobe ID -tunnuksella (lisäohjeita täällä). Jos haluat vahvistaa laitteen ilman Adobe ID -tunnusta,  valitse "I want to authorise my computer without an ID".
 6. Lataaminen käynnistyy. Kun lataus on valmis, sinua pyydetään tallentamaan e-kirjatiedosto. Click "save" ja avaa e-kirja.

 

Ebook Central sisältää kymmeniä tuhansia pääasiassa englanninkielisiä e-kirjoja eri tieteenaloilta. Ebook Central sisältää aiemmin Ebraryssa ja Ebook Libraryssa olleita kirjoja. Ebook Centralin kirjoja voi lukea joko suoraan selaimella tai lataamalla kirjoja omalle työasemalleen.

Suurinta osaa kirjoista pystyy lataamaan valinnan mukaan 1-7 päiväksi. Osassa kirjoja laina-aika on 1-3 pv. Kirjojen lataamiseen tarvitaan ilmainen lukuohjelma,johon kirja siirretään. Pöytäkoneille tai kannettaville tarvitaan Adobe Digital Editions -ohjelma, mobiilitaitteisiin (iOS ja Android) Bluefire Reader -ohjelma, jonka saa ladattua App Store- tai Google Play -sovelluskaupoista. Mobiililaitteille tarvitaan ilmainen Adobe ID-tunnus. Pöytäkoneille ja kannettaville Adobe ID on tarpeellinen vain, jos haluat siirtää lataamasi kirjan toiselle laitteelle.

Ebook Centralissa pystyy mm. tallentamaan kirjoja Ebook Centralin omaan kirjahyllyyn, tekemään kirjoihin muistiinpanoja ja alleviivauksia sekä muuntamaan rajoitetun määrän kirjan sivuja normaaliksi pdf-tiedostoksi.

Näin luet Ebook Central -palvelussa olevaa kirjaa verkkoyhteyden kautta:

 1. Siirry Ebook Centraliin yllä olevan linkin kautta ja siirry suoraan kohtaan 6. TAI
 2. Mene osoitteeseen: https://haaga-helia.finna.fi
 3. Etäkäytössä kirjaudu sisään verkkotunnuksellasi ja salasanallasi (samat mitä käytät kun kirjaudut oppilaitoksen koneille). Kirjoita hakulaatikkoon "Ebook central"
 4. Siirry palveluun klikkaamalla linkkiä "Tietokannan oma käyttöliittymä".
 5. Voit etsiä kirjaa nimellä tai aiheen mukaan, esim. "business plan"
 6. Klikkaa kirjan kansikuvaa ja saat kirjan auki QuickView -näkymään.
 7. Lopetus: Sulje Ebook Central normaaliin tapaan. Sulje selain.

Jos yrität palvelun sivuille ja saat virheilmoituksen Bad Request, kirjoita osoiterivin alkuun https:// ja pääset sivuille.

Lisää ohjeita Ebook Centralin käyttöön >>

 • mm. ohjeita e-kirjojen lataamiseen mobiililaitteille jne.

Ebsco eBook Collection –palveluun on hankittu englanninkielisiä kirjoja. Ebscon e-kirjoja voi lukea suoraan selaimella ja osaa kirjoista myös lataamalla omalle laitteelle. Ladattua kirjaa voi lukea ilman nettiyhteyttä, selaimella luettaessa nettiyhteys tarvitaan.

Näin luet Ebsco eBook Collectionin e-kirjaa selaimella nettiyhteyden kautta:

 1. Ebscon suosittelemat selaimet: Mozilla Firefox, Google Chrome sekä IE 10.0 tai uudempi.
 2. Hae e-kirja HH Finnan Finnan kautta. E-kirjan tunnistat eBook-merkinnästä.
 3. Klikkaa linkkiä kohdassa "Available online". Etäkäytössä sinua pyydetään antamaan Haaga-Helian verkkotunnus ja salasana.
 4. Avaa kirja klikkaamalla Full text –linkkiä (PDF Full text tai EPUB Full text).

Näin lataat Ebsco eBook Collectionin e-kirjan laitteellesi:

 1. Ebscon suosittelemat selaimet: Mozilla Firefox, Google Chrome sekä IE 10.0 tai uudempi.
 2. Hae e-kirja HH Finnan Finnan kautta. E-kirjan tunnistat eBook-merkinnästä.
 3. Klikkaa linkkiä kohdassa "Available online". Etäkäytössä sinua pyydetään antamaan Haaga-Helian verkkotunnus ja salasana.
 4. Kirjaudu sisään Ebscon omilla tunnuksilla. Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia, valitse "Create a new account" ja rekisteröidy käyttäjäksi.
 5. Valitse Download (Offline).
 6. Valitse laina-aika. Kirja latautuu laitteellesi maksimissaan 7 päiväksi.
 7. Avaa kirja Adobe Digital Editions-lukuohjelmassa. Lataa lukuohjelma, jos sinulla ei sitä vielä ole. Apple ja Android –laitteilla käytettävä lukuohjelma on Bluefire Reader.
 8. Seuraavalle välilehdelle Adobe ID, kysytään aina ensimmäisellä kerralla. Rekisteröidy käyttäjäksi, jos sinulla ei vielä ole tunnuksia.
 9. Avaa kirja Adobe Digital Editions-lukuohjelmassa. Kirjan latautuminen ohjelmaan saattaa kestää hetken.

E-kirjan varaaminen

Ebscon e-kirjoilla voi olla 1 tai 3 yhtäaikaista käyttäjää, määrä vaihtelee kirjoittain. Jos e-kirja ei ole vapaana, se voi varata. Varauksen voi tehdä kirjautuneena Ebscon tunnuksilla.

Sisältää  yli 130 e-kirjaa seuraavilta aloilta:

 • hotelli- ja ravintola
 • matkailu
 • kulttuuri
 • urheilu
 • vapaa-aika

Leisure Tourism e-kirjoja luetaan selaimella PDF-muodossa (CABeBooks user guide)

 1. Avaa Leisure Tourism -tietokanta
 2. Valitse aineistotyypiksi "Filter by type" -valikosta "CABI Book Info" ja paina Search-painiketta.
 3. Voit rajata kirjalistaa:
  • aihealueen mukaan "Search within topic" -valikosta.
  • tekijän, maantieteellisen sijainnin, aineisto tyypin tai pääaiheen mukaan ”Refine Results” -valinnoista.
 4. Voit myös etsiä kirjaa suoraan kirjan nimellä  etusivun hakulaatikon avulla.
 5. Kirja avautuu "View full text article" -painikkeesta.

Etäkäytössä sinulta kysytään Haaga-Helian käyttäjätunnuksia. 

Palvelun oma User Guide.

Safari O'Reilly for Higher Education (ent. Safari Books Online) sisältää suuren valikoiman erityisesti IT-alan kirjoja englanniksi. Lisäksi saatavilla on kirjoja muiltakin aihealueilta, esim. graafinen suunnittelu, matkailu, harrastukset, ammatillinen kehittyminen tai työelämä. E-kirjojen lisäksi palvelussa on videoita ja verkkoluentoja samoista aihepiireistä.

E-kirjoja luetaan selaimen kautta. Erillistä lukuohjelmaa ei tarvita.

Näin luet Safari O'Reilly for Higher Education -palvelun e-kirjoja

 1. Siirry Safari O'Reilly for Higher Education -palveluun.
 2. Kirjaudu Haaga-Helian sähköpostiosoitteella.
  • Jos haluat, voit myös luoda henkilökohtaiset tunnukset. Saat kirjautumisen yhteydessä sähköpostin, jossa on ohjeet tunnusten luomiseen. Kun olet luonut tunnukset, kirjaudu aina palveluun kyseisellä tunnuksella (et voi enää kirjautua pelkästään sähköpostiosoitteella).
    
 3. Etsi haluamasi kirja. Voit selata kirjoja aihealuettain (topics) tai etsiä kirjaa nimellä tai aiheen mukaan.
 4. Kirjoja luetaan selaimen kautta, et tarvitse erillistä lukuohjelmaa.
 5. Klikkaa kirjan kansikuvaa ja näet kirjan kuvauksen ja sisällysluettelon.
 6. Aloita kirjan lukeminen klikkaamalla ”Start reading now”  -näppäintä.

Näin lataat Safari O'Reilly for Higher Education -palvelun e-kirjoja omalle mobiililaitteellesi

Safari O'Reilly for Higher Educationin e-kirjoja voi ladata mobiilisovellukseen (Android ja iOS). Mobiilisovellus vaatii henkilökohtaisten käyttäjätunnusten luomisen (kts. kohta 2 yllä).

 

Alla olevasta videosta saat vinkkejä  online-kirjahyllyn teosten lukemiseen.

Suomenlaki.com –palvelun sisältämät, Talentumin kustantamat juridiikan alan e-kirjat löytyvät Alma Talent Pron Verkkokirjahyllystä. Joukossa on myös kurssikirjana käytettäviä teoksia.

Yksittäiset e-kirjat ovat löydettävissä myös HH Finnasta. Kirjan saa käyttöönsä klikkaamalla ensin kirjan nimeä HH Finnassa ja sen jälkeen Saatavuus-näytössä olevaa kohtaa Verkkojulkaisuun. Oppilaitoksen koneilla linkki avautuu suoraan haluttuun e-kirjaan, etäkäytössä linkistä avautuu kirjautumissivu, jossa kirjaudutaan Haaga-Helian verkkotunnuksilla.

 

Vitalsource Bridge sisältää muutamia Pearsonin kustantamia kurssikirjoja e-versioina. Kirjan laina-aika on 1 päivä.

Lue Vitalsource Bridgen e-kirjoja selaimessa näin:

 1. Siirry Vitalsource Bridge –palveluun.
 2. Valitse haluamasi kirja ja klikkaa Activate ja seuraavaksi Launch.
 3. Sinun ei tarvitse antaa sähköpostiosoitettasi ja luoda tiliä, jotta voit lukea kirjaa selaimessa. Voit ohittaa tämän vaiheen ja klikata No thanks, I’ll skip this step.
 4. Hyväksy käyttöehdot.
 5. Kirja avautuu luettavaksi selaimessa.

Jos haluat ladata e-kirjan laitteellesi, sinun tulee luoda tili Vitalsource Bridge –palveluun ja ladata laitteellesi Bookshelf-lukuohjelma.

 1. Siirry Vitalsource Bridge –palveluun.
 2. Valitse haluamasi kirja ja klikkaa Activate ja seuraavaksi Launch.
 3. Anna sähköpostiosoite ja luo tili palveluun.
 4. Hyväksy käyttöehdot.
 5. Kirja avautuu luettavaksi selaimessa.
 6.  Lataa lukuohjelma Booshelf sovelluskaupasta:  iTunes App Store (iPad, iPhone, iPod Touch), Google Play (Android), Mac tai PC: lataa Bookshelf  täältä.
 7.  Avaa Bookshelf-lukuohjelma laitteellasi.
 8.  Huom! Voit ladata vain niitä kirjoja, jotka olet avannut (Launch) ollessasi kirjautuneena tilillesi selaimessa. Lukuohjelmassa ei voi selata kaikkia kokoelmaan kuuluvia e-kirjoja.
 9.  Lataa kirja laitteesi Bookshelf-lukuohjelmassa klikkaamalla kirjaan kuvaa. Jos kirjaa ei näy lukuohjelmassa, valitse Päivitä kirjasto (lukuohjelman valikko vasemmassa yläreunassa).

VitalSource Bridgen e-kirjoihin voi tehdä korostuksia (highlights) ja merkintojä (notes). Video-ohje korotusten ja merkintöjen tekemisestä. Jos luot itsellesi tilin, merkinnät säilyvät tililläsi ja voit halutessasi jakaa niitä muille käyttäjille.

VitalSource Bridge –ohjevideoita

Loading ...