Skip to main content

E-kirjat: Ohjeita

Tähän oppaaseen on koottu ohjeita keskeisten e-kirjakokoelmien käyttöön.

E-kirjat*

Ellibs e-kirjakokoelmassa on satoja e-kirjoja, pääasiassa suomen- ja englanninkielistä tietokirjallisuutta. Mukana on mm. useita lainatuimpia kurssikirjoja. E-kirjoista on käytettävissä vaihteleva määrä lainattavia ”kappaleita”, aivan kuten painetuistakin kirjoista. Laina-ajaksi voi valita 1 tai 7 vuorokautta.

Mistä?

Ellibsin e-kirjat löydät HH Finnasta tai suoraan e-kirjapalvelusta.  Palveluun kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla. Kirjan lukemiseen tarvitaan lisäksi Adobe-tili ja sopiva lukuohjelma. Ellibsissä on selkeät ohjeet tarvittavan lukuohjelman asentamiseen.

Miten e-kirjaa luetaan?

Voit ladata e-kirjan omalle laitteellesi ja lukea sitä tietokoneen näytöltä, taulutietokoneelta, puhelimesta tai e-kirjan lukulaitteesta.  Osaa kirjoista voi lukea selaimessa. Jos olet jo ladannut kirjan lukuohjelmaan, sitä ei voi enää lukea selaimessa. Ladatut kirjat näkyvät sekä lukuohjelmassasi että Ellibs-palvelun omassa kirjahyllyssä.

Voiko e-kirjaa varata?

Jos haluamasi e-kirjan kaikki kappaleet ovat lainassa, voit monessa tapauksessa tehdä kirjaan varauksen. Varaaminen onnistuu selainluettavissa e-kirjoissa. Varattavat kirjat on selkeäsi merkitty ”Tee varaus” –napilla. Saat ilmoituksen sähköpostilla, kun varaamasi kirja on siirtynyt omaan kirjahyllyysi Ellibsissä.

Varaaminen on maksutonta.

Ei huolta e-kirjan palauttamisesta

Lainattua kirjaa ei tarvitse erikseen palauttaa. Se palautuu laina-ajan umpeuduttua automaattisesti kirjastoon. Voit toki halutessasi palauttaa sen aikaisemminkin.

Bonnier Pro sisältää jatkuvasti päivittyviä e-kirjoja, artikkeleita ja uutisia seuraavilta aihealueilta:

  • Asiakkuudet
  • Esimiestyö
  • Talous ja rahoitus
  • Tietohallinto
  • Osto ja logistiikka
  • Markkinointi
  • Yrityksen kasvu
  • Henkilöstö
  • Hallitustyö

Bonnier Pron e-kirjoja luetaan selaimella:

  1. Avaa Bonnier Pro. Etäkäytössä sinulta kysytään Haaga-Helian käyttäjätunnuksia. 
  2. Klikkaamalla aihealueen kuvaketta pääset lukemaan sisältöä.
  3. Aihealueen sisällysluettelo tulee näkyviin vasempaan palkkiin ja artikkelisisällöt oikealle.
  4. Voit avata koko sisällysluettelon klikkaamalla luettelon yläpuolella olevaa Avaa kaikki -painiketta.
  5. Uusimmat ja päivitetyt artikkelit on merkitty Uusi-ikonilla.
  6. Uutiskirjeitä pääset lukemaan klikkaamalla Uutiset-linkkiä.

Dawsoneran e-kirjakokoelmassa on englanninkielisiä kirjoja eri aihealueilta, mm. useita kurssikirjoja.

Palvelussa on mahdollista esikatsella (preview) muita kuin kirjaston hankkimia kirjoja 5 minuuttia. Lisäksi voit ehdottaa kirjaa ostettavaksi (suggest for purchase), katso ohje.

Näin luet Dawsoneran e-kirjaa verkkoyhteyden kautta:

  1. Siirry Dawsoneraan yllä olevan linkin kautta ja siirry suoraan kohtaan 6. TAI
  2. Mene osoitteeseen: https://haaga-helia.finna.fi/
  3. Etäkäytössä kirjaudu sisään verkkotunnuksellasi ja salasanallasi (samat mitä käytät kun kirjaudut oppilaitoksen koneille). Kirjoita hakulaatikkoon "Dawsonera"
  4. Siirry Dawsoneran palveluun klikkaamalla linkkiä "Search the database".
  5. Hyväksy ehdot sivun vasemmasta ylä- tai alaidasta kohdasta "accept"
  6. Kirjaston hankkimat e-kirjat saat näkyviin valitsemalla yläpalkista "eBook Catalogue". Kokoelmaan hankitut e-kirjat on merkitty vihreällä avoimen lukon kuvalla
  7. Voit etsiä kirjaa nimellä tai aiheen mukaan, esim. "sales management"
  8. Valitse "Read online". Joitain Dawsoneran kokonaisia kirjoja voi ladata pdf- tiedostona tietokoneelle tai muistitikulle 1-7 päiväksi (katso ohje alla).

Näin lataat Dawsoneran e-kirjan

Joitain Dawsoneran kokonaisia kirjoja voi ladata pdf- tiedostona tietokoneelle tai muistitikulle 1-7 päiväksi. Osaa kirjoista ei voi ladata lainkaan.

Kirjan lataamiseen tarvitset Adobe Digitial Editions -ohjelman tai Bluefire Reader -lukuohjelman.

  1. Toimi kuten kohdissa 1-7 yllä
  2. Klikkaa 'Download ebook' -nappia.
  3. Valitse alasvetovalikosta haluamasi laina-aika (1-7 päivää)
  4. Valitse lukuohjelma (Adobe Digitial Editions tai Bluefire Reader). Ohjelmat voi ladata ilmaiseksi edellä olevista linkeistä.
  5. Jos et ole aikaisemmin käyttänyt Adobe Digital Editions tai Bluefire Reader -ohjelmaa, sinua pyydetään vahvistamaan (authorise) laitteesi. Voit tehdä sen joko Adobe ID -tunnuksella tai ilman sitä. Ilmaisen Adobe ID -tunnuksen saa luotua täällä. Adobe ID -tunnuksen avulla voit ladata saman e-kirjan enintään kuudelle laitteelle, jos vahvistat kaikki laitteet samalla Adobe ID -tunnuksella (lisäohjeita täällä). Jos haluat vahvistaa laitteen ilman Adobe ID -tunnusta,  valitse "I want to authorise my computer without an ID".
  6. Lataaminen käynnistyy. Kun lataus on valmis, sinua pyydetään tallentamaan e-kirjatiedosto. Click "save" ja avaa e-kirja.

 

Ebook Central sisältää kymmeniä tuhansia pääasiassa englanninkielisiä e-kirjoja eri tieteenaloilta. Ebook Central sisältää aiemmin Ebraryssa ja Ebook Libraryssa olleita kirjoja. Ebook Centralin kirjoja voi lukea joko suoraan selaimella tai lataamalla kirjoja omalle työasemalleen.

Suurinta osaa kirjoista pystyy lataamaan valinnan mukaan 1-7 päiväksi. Osassa kirjoja laina-aika on 1-3 pv. Kirjojen lataamiseen tarvitaan ilmainen Adobe Digital Editions -ohjelma, johon kirja siirretään.

Ebook Centraliin voi luoda oman käyttäjätunnuksen. Omalle tilille kirjautuneena pystyy mm. tallentamaan kirjoja Ebook Centralin omaan kirjahyllyyn, tekemään kirjoihin muistiinpanoja ja alleviivauksia sekä muuntamaan rajoitetun määrän kirjan sivuja normaaliksi pdf-tiedostoksi.

Ebook Centralin kirjat ovat ladattavissa myös tableteille (iPad, Samsung Galaxy Tab), lukulaitteisiin (Sony Reader, Kindle) ja älypuhelimiin.

Näin luet Ebook Central -palvelussa olevaa kirjaa verkkoyhteyden kautta:

  1. Siirry Ebook Centraliin yllä olevan linkin kautta ja siirry suoraan kohtaan 6. TAI
  2. Mene osoitteeseen: https://haaga-helia.finna.fi
  3. Etäkäytössä kirjaudu sisään verkkotunnuksellasi ja salasanallasi (samat mitä käytät kun kirjaudut oppilaitoksen koneille). Kirjoita hakulaatikkoon "Ebook central"
  4. Siirry palveluun klikkaamalla linkkiä "Tietokannan oma käyttöliittymä".
  5. Voit etsiä kirjaa nimellä tai aiheen mukaan, esim. "business plan"
  6. Klikkaa kirjan kansikuvaa ja saat kirjan auki QuickView -näkymään.
  7. Lopetus: Sulje Ebook Central normaaliin tapaan. Sulje selain.

Lisää ohjeita Ebook Centralin käyttöön >>

  • mm. ohjeita e-kirjojen lataamiseen mobiililaitteille, oman käyttäjätilin luomisesta, jne

Ebsco eBook Collection –palveluun on hankittu englanninkielisiä kirjoja. Ebscon e-kirjoja voi lukea suoraan selaimella ja osaa kirjoista myös lataamalla omalle laitteelle. Ladattua kirjaa voi lukea ilman nettiyhteyttä, selaimella luettaessa nettiyhteys tarvitaan.

Näin luet Ebsco eBook Collectionin e-kirjaa selaimella nettiyhteyden kautta:

  1. Ebscon suosittelemat selaimet: Mozilla Firefox, Google Chrome sekä IE 10.0 tai uudempi.
  2. Hae e-kirja HH Finnan Finnan kautta. E-kirjan tunnistat eBook-merkinnästä.
  3. Klikkaa linkkiä kohdassa "Available online". Etäkäytössä sinua pyydetään antamaan Haaga-Helian verkkotunnus ja salasana.
  4. Avaa kirja klikkaamalla Full text –linkkiä (PDF Full text tai EPUB Full text).

Näin lataat Ebsco eBook Collectionin e-kirjan laitteellesi:

  1. Ebscon suosittelemat selaimet: Mozilla Firefox, Google Chrome sekä IE 10.0 tai uudempi.
  2. Hae e-kirja HH Finnan Finnan kautta. E-kirjan tunnistat eBook-merkinnästä.
  3. Klikkaa linkkiä kohdassa "Available online". Etäkäytössä sinua pyydetään antamaan Haaga-Helian verkkotunnus ja salasana.
  4. Kirjaudu sisään Ebscon omilla tunnuksilla. Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia, valitse "Create a new account" ja rekisteröidy käyttäjäksi.
  5. Valitse Download (Offline).
  6. Valitse laina-aika. Kirja latautuu laitteellesi maksimissaan 7 päiväksi.
  7. Avaa kirja Adobe Digital Editions-lukuohjelmassa. Lataa lukuohjelma, jos sinulla ei sitä vielä ole. Apple ja Android –laitteilla käytettävä lukuohjelma on Bluefire Reader.
  8. Seuraavalle välilehdelle Adobe ID, kysytään aina ensimmäisellä kerralla. Rekisteröidy käyttäjäksi, jos sinulla ei vielä ole tunnuksia.
  9. Avaa kirja Adobe Digital Editions-lukuohjelmassa. Kirjan latautuminen ohjelmaan saattaa kestää hetken.

E-kirjan varaaminen

Ebscon e-kirjoilla voi olla 1 tai 3 yhtäaikaista käyttäjää, määrä vaihtelee kirjoittain. Jos e-kirja ei ole vapaana, se voi varata. Varauksen voi tehdä kirjautuneena Ebscon tunnuksilla.

Sisältää  yli 130 e-kirjaa seuraavilta aloilta:

  • hotelli- ja ravintola
  • matkailu
  • kulttuuri
  • urheilu
  • vapaa-aika

Leisure Tourism e-kirjoja luetaan selaimella PDF-muodossa (CABeBooks user guide)

  1. Avaa Leisure Tourism -tietokanta
  2. Valitse aineistotyypiksi "Filter by type" -valikosta "CABI Book Info" ja paina Search-painiketta.
  3. Voit rajata kirjalistaa:
    • aihealueen mukaan "Search within topic" -valikosta.
    • tekijän, maantieteellisen sijainnin, aineisto tyypin tai pääaiheen mukaan ”Refine Results” -valinnoista.
  4. Voit myös etsiä kirjaa suoraan kirjan nimellä  etusivun hakulaatikon avulla.
  5. Kirja avautuu "View full text article" -painikkeesta.

Etäkäytössä sinulta kysytään Haaga-Helian käyttäjätunnuksia. 

MyiLibraryn e-kirjakokoelmassa on englanninkielisiä kurssikirjoja. Löydät ne HH Finnasta.

MyiLibrary e-kirjoihin on hankittu rajallinen määrä (3) lukuoikeuksia.

Näin luet MyiLibraryn e-kirjaa verkkoyhteyden kautta:

  1. Hae e-kirja HH Finnan Finnan kautta. E-kirjan tunnistat eBook-merkinnästä.
  2. Klikkaa linkkiä kohdassa Available online. Etäkäytössä sinua pyydetään antamaan Haaga-Helian verkkotunnus ja salasana.
  3. E-kirja aukeaa selaimeesi. Voit liikkua kirjassa vasemmassa reunassa olevan sisällysluettelon kautta tai sivun yläreunassa olevien nuolinäppäinten avulla.

Näin lataat MyiLibraryn e-kirjan:

Huom! Kaikkia MyiLibraryn e-kirjoja ei voi ladata omalle laitteelle, osaa voi lukea vain verkkoyhteyden kautta.

  1. Hae e-kirja HH Finnan Finnan kautta. E-kirjan tunnistat eBook-merkinnästä.
  2. Klikkaa linkkiä kohdassa Available online. Etäkäytössä sinua pyydetään antamaan Haaga-Helian verkkotunnus ja salasana.
  3. E-kirja aukeaa selaimeesi. Jos lataaminen on mahdollista, sisällysluettelon yläpuolella on näkyvissä linkki Add to Bookshelf for Download ». Klikkaa linkkiä.
  4. Kirjaudu MyiLibraryn tilillesi Login to Your Account. Jos sinulla ei vielä ole tiliä, luo se Create an Account.
  5. Valitse My Account (sivun yläreunassa) ja Bookshelf.
  6. Valitse laina-aika Lending Period ja klikkaa Download.
  7. Valitse Open.
  8. Tarvitsen ladatun kirjan lukemiseen Adobe Digital Editions -ohjelman. Jos sinulla ei ole sitä, saat sen ladattua maksutta täältä.
  9. Anna Adobe ID -tunnus. Jos sinulla ei ole sitä, luo se valitsemalla Create and Adobe ID.
  10. Kirja avautuu Adobe Digital Editions -ohjelmassa.

 

 

 

Safari Books Online sisältää suuren valikoiman erityisesti IT-alan kirjoja englanniksi. Lisäksi saatavilla on kirjoja muiltakin aihealueilta, esim. graafinen suunnittelu, matkailu, harrastukset, ammatillinen kehittyminen tai työelämä.

Safarin e-kirjoja luetaan selaimen kautta. Niitä ei voi ladata omalle laitteelle. Palvelulla on enintään 8 yhtäaikaista käyttäjää.

Näin luet Safari Books Online e-kirjoja

  1. Siirry  Safari Books Online -palveluun. Etäkäytössä sinulta kysytään Haaga-Helian verkkotunnuksia ja salasanaa.
  2. Etsi haluamasi kirja. Voit selata kirjoja aihealuettain tai etsiä kirjaa nimellä tai aiheen mukaan.
  3. Klikkaa kirjan kansikuvaa ja näet kirjan sisällysluettelon.
  4. Aloita kirjan lukeminen klikkaamalla ”Start reading”  -näppäintä.

 

Alla olevasta videosta saat vinkkejä  online-kirjahyllyn teosten lukemiseen.

Suomenlaki.com –palvelun sisältämät, Talentumin kustantamat juridiikan alan e-kirjat löytyvät Alma Talent Pron Verkkokirjahyllystä. Joukossa on myös kurssikirjana käytettäviä teoksia.

Yksittäiset e-kirjat ovat löydettävissä myös HH Finnasta. Kirjan saa käyttöönsä klikkaamalla ensin kirjan nimeä HH Finnassa ja sen jälkeen Saatavuus-näytössä olevaa kohtaa Verkkojulkaisuun. Oppilaitoksen koneilla linkki avautuu suoraan haluttuun e-kirjaan, etäkäytössä linkistä avautuu kirjautumissivu, jossa kirjaudutaan Haaga-Helian verkkotunnuksilla.

 

Loading