Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Avoin TKI-toiminta Haaga-Heliassa: Miten julkaisen avoimesti?

Avoimen julkaisemisen työkaluja

Creative Commons -lisenssi

Määritä julkaisujesi käyttöehdot Creative Commons -lisenssillä.

Creative Commons -logo ja linkki sivustolle

Creative Commons -lisensseillä voit jakaa osan tekijänoikeuksiasi ja antaa haluamasi vapaudet teoksen käyttäjälle. Eri ehtoja yhdistelemällä voit jakaa oikeuksia itsellesi ja tilanteeseen sopivalla tavalla

Käytä lisenssiä tutkimuksesi aineistoissa mahdollistaaksesi paremman avoimen prosessin koko tutkimuksen elinkaarelle.

Avoin tiede ja tutkimus -hanke suosittelee Creative Commons -lisensseistä CC0:n tai CC BY:n käyttöä.

Orcid

Orcid-logo ja linkki palveluun

Kansainvälinen ORCID-tutkijatunniste (Open Researcher and Contributor ID) antaa tutkijalle pysyvän ja yksilöivän digitaalisen tunnisteen. Se auttaa erottamaan samannimiset tutkijat toisistaan ja linkittämään tutkimustyön tuotokset tekijäänsä. Myös esimerkiksi kustantajat voivat linkittää julkaisuja tunnisteeseen ja työntää julkaisutietoja ORCID-tietokantaan, josta ne voivat olla myös muiden poimittavissa.

Avoimen julkaisemisen vaihtoehdot

Julkaisun avoimuudella tarkoitetaan, että se on Internetin kautta kokonaisuudessaan ilmaiseksi ja esteettömästi luettavissa, tulostettavissa ja kopioitavissa.

Tutkimuksen voi julkaista avoimesti eri tavoin:

Vihreä OA (Green OA, rinnakkaistallentaminen)
Julkaisu tai sen osa voidaan kustantajan luvalla rinnakkaistallentaa tieteenala- tai organisaatiokohtaiseen julkaisuarkistoon, jossa se on vapaasti saatavilla joko heti tai ennalta määrätyn embargoajan jälkeen. Kustantaja voi myös rajata sitä, minkä version saa rinnakkaistallentaa. Rinnakkaistallentamisesta ei aiheudu kirjoittajalle kustannuksia.

Kultainen OA (Gold OA)
Julkaisu on vapaasti käytettävissä verkossa. Julkaisemisesta voidaan periä maksu (APC, article processing charge). Maksaja voi olla kirjoittaja, hänen työnantajansa tai tutkimuksen rahoittaja. Maksut vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta tuhansiin euroihin. On olemassa myös sellaisia OA-lehtiä, jotka eivät peri julkaisumaksuja.

Hybridi OA
Kirjoittaja voi ostaa yksittäisen artikkelin avoimeksi maksamalla APC-maksun, joka on yleensä tuhansia euroja. Hybridilehti on eri asia kuin OpenAccess -lehti, jossa kaikki artikkelit ovat avoimesti saatavana. Hybridijulkaisuissa on kyse tuplarahastuksesta, sillä tällöin kustantaja rahastaa sekä tilausmaksuilla että kirjoittajamaksuilla.

Alennuksia kirjoittajamaksuihin

Haagahelialaiset ovat oikeutettuja alennuksiin joidenkin Open Access -julkaisujen kirjoittamaksuista tai oikeutettuja julkaisemaan artikkelinsa avoimesti ilman apc-maksuja. FinElib-konsortion solmimat sopimukset koskevat alla olevien kustantajien lehtiä.

Elsevier

FinELibin ja Elsevierin sopimuksen perusteella haagahelialaiset voivat julkaista avoimia artikkeleita ilman apc-maksua sopimuksen piiriin kuuluvissa Elsevierin hybridi-lehdissä. Edellytyksenä on, että tutkija toimii artikkelin vastaavana kirjoittajana (corresponding author) ja artikkeli hyväksytään julkaistavaksi 1.1.2021-31.12.2023. Avoimia artikkeleita on sopimuskauden 2021-2023 aikana käytettävissä rajallinen määrä.

Emerald

Haagahelialaisilla on mahdollisuus julkaista artikkeleita avoimena ilmaisilla open access vouchereilla CC BY-lisenssillä. Voucherin voi saada artikkeliin, joka hyväksytään julkaistavaksi sopimuskauden aikana (1.1.2021-31.12.2023).  2021 on käytettävissä 118 voucheria. Sopimuksen kahtena seuraavana vuonna OA-julkaisujen määrää on rajoittamaton.

Sage

Haagahelialaiset voivat julkaista artikkelinsa avoimena joko maksutta CC-BY-lisenssillä tai 20 % alennuksella apc-maksusta osassa SAGE:n lehtiä. Edellytyksenä on, että tutkija toimii artikkelin vastaavana kirjoittajana (corresponding author) ja että artikkeli on hyväksytty julkaistavaksi sopimuskaudella 1.1.2020-31.12.2022.

IEEE

Haagahelialaisilla vastaavilla kirjoittajilla (corresponding author) on oikeus julkaista artikkeleita avoimena IEEE:n tiedelehdissä sopimuskauden 2021–2023 aikana. Kirjoittajan ei tarvitse maksaa kirjoittajamaksua. Maksuttomia avoimia artikkeleita on käytössä rajallinen määrä, mutta niiden arvioidaan kattavan julkaisut sopimuskauden aikana.

Vältä maksumuurit: Unpaywall, Open Access Button ja Google Scholar

Avoimen julkaisemisen jatkuvasta lisääntymisestä huolimatta valtaosa tieteellisisistä artikkeleista on edelleen maksumuurien takana. Jos löysit kiinnostavan artikkelin, mutta sitä ei löydy Haaga-Helian kirjaston tietokannoista, kokeile josko artikkelista olisi jostain saatavilla final draft -versio. Google Scholar on tässä mainio apu, mutta voit kokeilla myös oheisia, artikkelin DOI-numeroa hyödyntäviä palveluja.

Unpaywall ja DOAI paikantavat artikkelista mahdollisesti saatavilla olevat ilmaisversiot. Open Access Button toimii kuten edelliset, mutta lisäksi sitä kautta voit lähettää OAButton -tiimille pyynnön artikkelista jonka toivoisit olevan ilmaiseksi saatavilla. Tutustu palveluihin alla olevista linkeistä!

Julkaisukanavien luotettavuuden arviointi

Julkaisukanavan laatua ja luotettavuutta voi tarkastella esim. seuraavien palvelujen avulla:

Varo saalistajia!

Open access -julkaisemisen kääntöpuolena ovat saalistavat open access -kustantajat (predatory open access publishing), jotka hyödyntävät ns. kultaista OA-julkaisemista eli lukijoille täysin maksutonta tieteellistä julkaisufoorumia.

Kyseiset kustantajat perivät kirjoittajilta kohtuuttomia julkaisumaksuja ja julkaisevat rahasta oikeastaan mitä tahansa. Käytössä ei yleensä ole kunnollista vertaisarviointijärjestelmää. Sekä kustantajien että heidän julkaisemiensa lehtien nimet ovat usein varsin harhaanjohtavia, ja kustantajan instituution takaa paljastuu varsin usein yksityisosoite. Mikäli siis saat sähköpostiisi viestiä kustantajalta, joka on kiinnostunut julkaisemaan esimerkiksi konferenssiesityksesi, ole tarkkana. Useimmat huomaa huijaukseksi ja roskapostiksi jo pelkän viestin tyylin ja kieliasun perusteella, mutta osa saattaa olla hyvinkin vakuuttavia. Epäilyn herätessä kannattaa kustantaja googlettaa, sillä vältettävistä ja epämääräisistä OA-kustantajista löytyy helposti tietoa. Voit kysyä neuvoa myös kirjastosta, autamme mielellämme!

Hyödyllisiä linkkejä:

Saavutettavuusseloste / Accessibility Statement