Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

RefWorks (käyttö päättymässä): Tekstiviitteet Wordiin: Write-N-Cite tai RefWorks Citation Manager

Tilaus päättyy 31.12.2021. Emme suosittele käyttämään uusissa projekteissa.

Write-N-Cite ja RefWorks Citation Manager

Write-N-Cite ja RefWorks Citation Manager ovat vaihtoehtoisia apuohjelmia, joiden avulla voit tuoda lähdeviitteet Wordiin. Alla olevista ohjeista voit tarkistaa, kumpi apuohjelma on yhteensopiva oman laitteesi ja Word-versiosi kanssa.

Huomaathan, että Write-N-Cite:lla aloitettua käsikirjoitusta ei voi jatkaa RefWorks Citation Managerilla tai päinvastoin. Molemmat tekevät itsenäiset (erilliset) lähdeluettelot.

Write-N-Cite

Write-N-Cite on Microsoft Wordiin asennettava RefWorksin apuohjelma, jonka avulla teet tekstin sisäiset viittaukset ja lähdeluettelon käsikirjoitukseesi. Voit asentaa Write-N-Citen omalle koneellesi. Haaga-Helian koulun koneilla Write-N-Cite on jo valmiiksi asennettuna.

HUOM! Write-N-Cite-apuohjelma on yhteensopiva vain Microsoft Word -tekstinkäsittelyohjelman kanssa. Write-N-Cite-ohjelman yhteensopivuudesta Windowsin, MACin ja Wordin eri versioiden kanssa kertoo tarkemmin englanninkielinen RefWorks User Guide.

PC-koneet ja Macit joissa vanhempi kuin Office 2016 -versio

Omille PC-koneille ja Macien Office 2016:ta edeltäville versioille Write-N-Cite asennetaan RefWorksin Tools-sivulta (vaatii kirjautumisen RefWorks-tunnuksilla). Klikkaa ensin RefWorksin ylävalikon More-kuvaketta (kolme pistettä). Valitse sitten Tools.

 

 

Avautuvalta Tools-sivulta löydät Cite in Microsoft Words -kohdan. Valitse joko Office 32- tai 64-bittinen asennus. Mikäli et tiedä kumpi versio sinun pitäisi asentaa, löydät sivulta ohjeen version tarkistamiseen.

Asennusongelmia?

Write-N-Citen sijasta voit käyttää apuohjelmaa RefWorks Citation Manager. Katso asennusohjeet alla olevasta laatikosta.

 

Mac-koneet joissa Office 2016 -versio

Write-N-Cite ei toistaiseksi toimi Word 2016 -version kanssa. Voit tehdä tekstiviitteet ilman Write-N-Citea ns. Quick cite -toiminnolla, katso Quick Cite -ohjeet.

Kirjaudu Wordissa RefWorksiin seuraavasti:

1. Avaa RefWorks-välilehti. Välilehden nimenä voi olla myös ProQuest.

2. Aloita kirjautuminen Log in -painikkeella

3. Kirjaudu sisään Refworks-käyttäjätunnuksellasi ja paina lopuksi Log in-painiketta.

4. Valitse haluatko käyttää RefWorksin uutta vai vanhaa versiota.

5. Jos olet tehnyt muutoksia omassa Refworksissasi, kannattaa vielä päivittää Write-N-Cite ajantasalle klikkaamalla "Sync My Database" -painiketta. Voit nyt käyttää Write-N-Citea.

Haaga-Heliassa käytettävä viittaustyyli kerrotaan ohjeessa Raportointi ja opinnäytetyö Haaga-Heliassa. Raportointiohjeen mukaan on kuitenkin luvallista käyttää jotakin RefWorksissa valmiina olevaa tyyliä, esimerkiksi Harvard-tyyliä. Tästä tulee kertoa työn johdannossa.

1. Valitse viittaustyyli Style-valikosta. Tyylilistan kärjessä näkyvät viimeiseksi käytetyt tylit. Valitse Select Other Style, jos haluat käyttää jotain muuta tyyliä.

2. Klikkaa tyylin nimeä ja viitteet ja lähdeluetteloa muotoutuvat valitsemallasi tyylillä.

3. Voit vaihtaa viittaustyylin ja muotoilla työsi uudelleen milloin tahansa klikkaamalla Style-kohtaa ja valitsemalla uuden viittaustyylin.

 

Viittaustyylin lisääminen Other styles -listaan

RefWorksissa on satoja valmiita viittaustyylejä. Ne kaikki eivät näy automaattisesti Write-N-Citen Other styles -listalla, mutta voit lisätä sinne tyylejä.

Jos viittaustyyli, jota tarvitset, ei ole Other styles -listoissa, kirjaudu RefWorks-tilillesi ja "aktivoi" tyyli käyttöön. Toimi  Refworks-tililläsi näin: valitse toiminto create bibliography -- search for styles -- etsi haluamasi viittaustyyli - tee lähdeluettelo tällä tyylillä Refworks-tililläsi -- näin tyyli aktivoituu.

Palaa Wordiin ja Write-N-Citen pariin. Klikkaa Sync My Database -painiketta. Tyyli näkyy nyt Style-listalla ensimmäisenä.

1.  Klikkaa Insert Citation ja Insert New, jotta pääset lisäämän uuden viitteen. Viimeisimmät viitteet näkyvät pikavalintana Insert Citation -painikkeen alla.

2. Kun Insert/Edit Citation -laatikko on näkyvillä, voit selata lähdeviitteitä kansioittain tai tai voit hakea tiettyä viitettä Search References -hakulaatikon kautta.  Voit järjestää viitteet tekijän (Author), vuoden (Year) tai nimekkeen mukaan (Title).

Klikkaamalla lähdeviitettä hiiren oikealla painikkeella saat näkyviin lähdeviitteen tiedot kokonaisuudessaan.

3. Klikkaa lähdeviitettä, jonka haluat liittää työhösi. Näet Preview Citation -laatikossa viitteesi valitsemasi viittaustyylin mukaisena.  Jos sinun tarvitsee lisätä toinen lähde samaan kohtaa, klikkaa + -painiketta Compose Citation -alueella ja tämän jälkeen klikkaa liitettävää lähdeviitettä.

Valitut lähdevitteet kertyvät Compose Citation -laatikkoon.

Viitettä voit muokata Edit References -toimintojen avulla. Katso, että muokattava viite on valittuna (tummennettuna) Compose Citation  -laatikossa

    Hide Author - piilottaa tekijän/tekijät  (katso tarkemmin alla)
    Prefix - tekstiä viitteen eteen
    Suffix - tekstiä viitteen loppuun, esimerkiksi viittauksen sivunumerot (katso tarkemmin alla)

Sivunumeroiden lisääminen tekstiviitteeseen

Kun viittaat lähteen tiettyyn sivuun tai sivuihin, tekstiviitteeseen lisätään sivunumerot. Sivunumerot lisätään tekstiviitteeseen syöttämällä ne Suffix-laatikkoon, esimerkiksi , 36-38. Paina tekemiesi muutosten jälkeen näppäimistöstä vielä tabulaattoria, niin saat näet muokkauksesi esikatselussa. Suffix-laatikkoon kirjoittamasi merkit tulevat osaksi tekstiviitettä (sulkeiden sisään). Tarkista Haaga-Helian raportointiohjeesta oikea sivunumeroiden ja välimerkkien muotoilu.

Tekijöiden piilottaminen tekstiviitteestä

Hide Author -ominaisuutta voit käyttää, kun haluat lisätä tekstiviitteen esim. lauseen alkuun tai keskelle. Esimerkiksi "Tuulaniemen (2011) mukaan...". Valitse tälllöin haluamasi viite ja klikkaa vielä Hide Author. Näin saat tekstiviitteeseen pelkän vuosiluvun.

 

Huom! Pääset muokkaamaan tekstiviitteitä myös jälkikäteen. Kaksoisklikkaa tekstiviitettä Wordissa, niin pääset Insert/Edit Citation -tilaan.

 

Yhden lähteen poistaminen monien joukosta:

1. Siirry kursorilla muokattavan viitteen päälle ja tuplaklikkaa viitettä. Pääset Insert/Edit Citation -laatikkoon.
 2. Valitse poistettava viite hiirellä Compose Citation -kohdassa.
 3. Poista viite miinusmerkillä.
 4. Klikkaa OK. Lähdeluettelo päivittyy automaattisesti.

 

Kokonaisen viitteen poistaminen:

Write-N-CIten Edit-toiminto ei toimi tässä tapauksessa. Tee näin:
1.Maalaa viite ja poista viite samoin kuin poistaisit tekstiä Wordissä.
2.Päivitä lähdeluettelo Reapply Output Style, koska lähdeluettelo ei tässä tapauksessa päivity automaattisesti.

Saat lähdeluettelon tekstiisi näin:
1.Siirry kursorilla dokumentissa siihen kohtaan, johon haluat lisätä lähdeluettelon. Lähdeluettelon voi lisätä milloin tahansa kirjoittamisen aikana.
2.Klikkaa Bibliography Options - Insert Bibliography.
3.Jatkossa uudet viitteet täydentyvät oikealle paikalleen lähdeluetteloon.

Lähdeluettelon voi poistaa Remove Bibliography -toiminnolla. Käytä lähdeluettelon poistamiseen aina tätä toimintoa, älä poista lähdeluetteloa Wordin toiminnoilla.

Lähdeluettelon ulkoasua (rivivälit, marginaalit, jne) pääsee muokkaamaan kohdasta Bibliography Options - Format Bibliography)

Write-N-Cite tallentaa Word-dokumenttiin viitteisiin ja lähdeluetteloon liittyviä koodeja (field codes). Uudessa RefWorksissa koodit eivät ole näkyvillä. 

Koodien poisto voi olla tarpeen esimerkiksi silloin, jos kustantaja haluaa käsikirjoituksen ilman niitä. Haaga-Helian opinnäytteistä koodeja ei yleensä kannata poistaa. Koodien poisto hävittää yhteyden Word-dokumentin ja RefWorksin väliltä. Word-dokumenttia voi tämän jälkeen muokata ainoastaan Word-ohjelman normaaleilla toiminnoilla. Jos haluat päästä muokkaamaan esimerkiksi lähdeluettelon merkintöjä, kun työsi on valmis, lähdekoodien poisto antaa siihen mahdollisuuden.

Koodit voi poistaa näin:

  1. Poista koodit vasta sitten, kun käsikirjoituksesi on valmis.
  2. Tallenna Word-dokumentistasi varmuuskopio toisella nimellä. Säilytä tämä varmuuskopio, jossa kenttäkoodit ovat tallessa! Koodien poistoa ei voi peruttaa. Poiston jälkeen et enää pääse muokkaamaan viitteitä tai lähdeluetteloa RefWorksin avulla.
  3. Klikkaa Remove field codes.
  4. Tallenna tiedosto eri nimellä kuin kohdassa 2.

 

 

RefWorks Citation Manager

RefWorks Citation Manager  on RefWorksin apuohjelma, jonka avulla voit lisätä viitteitä ja lähdeluettelon Word-dokumenttiisi. RefWorks Citation Manager on yhteensopiva Office 2016 tai uudempien versioiden kanssa ja toimii sekä Windows-, MacOS- ja iOS (iPad) -laitteilla.

Huom! RefWorks Citation Manager ei toimi toistaiseksi Office 365 –työympäristössä tai VDI-yhteyden kautta. Voit käyttää sitä jos sinulla on oma Word-lisenssi..

 

Asenna RefWorks Citation Manager Wordin kautta:

1. Avaa Word.

2. Valitse Insert ja Store-kuvake.

3. Kirjoita hakukenttään RefWorks Citation manager ja valitse ADD.

4. RefWorksin Citation Managerin kirjautumisikkuna avautuu sivun oikeaan laitaan.

Kun olet ladannut RefWorks Citation Manager -apuohjelman, löydät sen Wordin välilehdeltä Insert > My Add-Ins.

Kirjaudu RefWorks-tunnuksillasi.

Voit valita viittaustyylin valitsemalla RefWorks Citation Manager -ikkunassa valikon kolme viivaa ja sieltä Change citation style.

 

Valitse haluamasi viittaustyyli listalta. Jos tyyliä ei näy listalla, voit hakea sitä Search for styles.

Klikkaa lopuksi Update.

 

1. Voit selata kaikkia viitteitäsi yhdellä kertaa tai kansio kerrallaan. Saat kansiot näkymään klikkaamalla sinistä kansion kuvaa All References. Viitteitä voi myös hakea Search-laatikon avulla.

2. Lisää yksi viite paikalleen klikkaamalla viitteen päällä Cite this -painiketta. Viite siirtyy tämän jälkeen tekstiin.

3. Viitettä voi muokata (esimerkiksi lisätä sivunumeroita) valitsemalla Edit and Cite. Tee muutokset ja klikkaa Insert-nappia. Sivunumerot lisätään Add prefix/suffix-kohdassa. Lisäämäsi merkit tulevat osaksi tekstiviitettä (sulkeiden sisään). Tarkista raportointiohjeesta oikea sivunumeroiden ja välimerkkien muotoilu.

4. Voit lisätä useamman viitteen ruksittamalla viitteen vasemmalla olevaan laatikkoon. Viite rakentuu RefWorks CItation Managerin yläosaan. Kun olet valinnut kaikki tarvittavat viitteet, klikkaa Cite this. Viite siirtyy tämän jälkeen tekstiin.

1. Poista viite samoin kuin poistaisit tavallista tekstiä: maalaa viite ja paina näppäimistön delete- tai backspace-painiketta.

2. Klikkaa RefWorks Citation Managerin oikeassa yläkulmassa olevaa kolmea viivaa ja valitse Update document. Tämä poistaa viitteet myös lähdeluettelosta.

 

RefWorks Citation Managerissa ei tarvitse erikseen lisätä lähdeluetteloa. Lähdeluettelo muodostuu automaattisesti Word-dokumenttisi loppuun, kun lisäät tekstiin viitteitä.

Jos poistat viitteitä, muista päivittää dokumentti painamalla kolmea viivaa ja valitsemalla Update document. Päivittäminen poistaa lähdeviitteet myös lähdeluettelosta.

Saavutettavuusseloste / Accessibility Statement