Skip to Main Content

Avoimen tieteen opas: Miten julkaisen avoimesti?

Avoimen julkaisemisen työkaluja

SHERPA/RoMEO - useimpien isojen kustantajien ja tiedelehtien rinnakkaistallennuslinjaukset
SHERPA/JULIET - tutkimusrahoittajien käytäntöjä avoimesta julkaisemisesta ja rinnakkaistallennusehdoista
SHERPA/FACT: Funders & Authors Compliance Tool
Directory of Open Access Journals DOAJ - tieteellisten oa-lehtien hakupalvelu
OpenDOAR - avoimia julkaisuarkistoja
Open Data Button -  pyydä tarvitsemasi tutkimusdatan jakamista
How Can I Share It? - sivustosta jolta voit tarkistaa, miten kunkin kustantajan julkaisemia artikkeleita on mahdollista sosiaalisissa verkostoissa jakaa

Haluatko lisätietoja avoimen julkaisemisen vaihtoehdoista? Katso Irene Ylösen esitys

Creative Commons -lisenssi

Määritä julkaisujesi käyttöehdot Creative Commons -lisenssillä.

Creative Commons -lisensseillä voit jakaa osan tekijänoikeuksiasi ja antaa haluamasi vapaudet teoksen käyttäjälle. Eri ehtoja yhdistelemällä voit jakaa oikeuksia itsellesi ja tilanteeseen sopivalla tavalla

Käytä lisenssiä tutkimuksesi aineistoissa mahdollistaaksesi paremman avoimen prosessin koko tutkimuksen elinkaarelle.

Avoin tiede ja tutkimus -hanke suosittelee Creative Commons -lisensseistä CC0:n tai CC BY:n käyttöä.

Avoimen julkaisemisen vaihtoehdot

Julkaisun avoimuudella tarkoitetaan, että se on Internetin kautta kokonaisuudessaan ilmaiseksi ja esteettömästi luettavissa, tulostettavissa ja kopioitavissa.

Tutkimuksen voi julkaista avoimesti eri tavoin:

Kultainen OA (Gold OA)
Julkaisu on vapaasti käytettävissä verkossa. Julkaisemisesta voidaan periä maksu (APC, article processing charge). Maksaja voi olla kirjoittaja, hänen työnantajansa tai tutkimuksen rahoittaja. Maksut vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta tuhansiin euroihin. On olemassa myös sellaisia OA-lehtiä, jotka eivät peri julkaisumaksuja.

Vihreä OA (Green OA, rinnakkaistallentaminen)
Julkaisu tai sen osa voidaan kustantajan luvalla rinnakkaistallentaa tieteenala- tai organisaatiokohtaiseen julkaisuarkistoon, jossa se on vapaasti saatavilla joko heti tai ennalta määrätyn embargoajan jälkeen. Kustantaja voi myös rajata sitä, minkä version saa rinnakkaistallentaa. Rinnakkaistallentamisesta ei aiheudu kirjoittajalle kustannuksia.

ResearchGate, Academia.edu ym. tutkijoiden yhteisöpalvelut eivät ole virallisia rinnakkaistallennuskanavia, koska ne eivät täytä esim. pysyvyyden vaatimusta. Rinnakkaistallentamisen oikeuksia voi tarkistaa Sherpa/Romeo palvelusta sekä kustantajien ja lehtien verkkosivuilta.

Hybridi OA
Kirjoittaja voi ostaa yksittäisen artikkelin avoimeksi maksamalla APC-maksun, joka on yleensä tuhansia euroja. Hybridilehti on eri asia kuin OpenAccess -lehti, jossa kaikki artikkelit ovat avoimesti saatavana. Hybridijulkaisuissa on kyse tuplarahastuksesta, sillä tällöin kustantaja rahastaa sekä tilausmaksuilla että kirjoittajamaksuilla.

Tiedon saatavuus –työryhmä (2011 – 2013) on laatinut kansalliset Open Access –periaatteet, joissa suositellaan joko vihreää tai kultaista OA-julkaisemista Hybridi-OA-julkaisemista ei suositella päällekkäiskustannusten vuoksi.

Alennuksia kirjoittajamaksuihin

Haagahelialaiset ovat oikeutettuja alennuksiin joidenkin Open Access -julkaisujen kirjoittamaksuista. FinElib-konsortion solmimat sopimukset koskevat alla olevien kustantajien lehtiä.

Elsevier

Haagahelialaisilla on mahdollisuus julkaista artikkeleita avoimena alennetulla kirjoittajamaksulla (article processing charge eli APC-maksu) Elsevierin lehdissä. Alennus on 50 prosenttia ja se lasketaan lehtien APC-listahinnoista. Edellytyksenä on, että tutkija toimii artikkelin vastaavana kirjoittajana (corresponding author) ja ertikkeli hyväksytään julkaistavaksi 1.1.2018-31.12.2020. Lisätietoja Elsevierin alennuksista

Emerald

Haagahelialaisilla on mahdollisuus julkaista artikkeleita avoimena ilmaisilla open access vouchereilla CC BY-lisenssillä.  Voucheria käyttäessään kirjoittaja saa julkaista artikkelinsa avoimena ilman APC-maksua. Voucherin voi saada artikkeliin, joka hyväksytään julkaistavaksi sopimuskauden aikana (1.1.2018-31.12.2020). Lisätietoja Emeraldin alennuksista

Sage

Haagahelialaiset voivat julkaista artikkelinsa avoimena osassa Sagen lehdistä 200 GBP:n kirjoittajamaksulla. Edellytyksenö on, että tutkija toimii artikkelin vastaavana kirjoittajana (corresponding author). Normaalihintainen kirjoittajamaksu olisi 1600 GBP. Lisätietoja Sagen alennuksista

Think. Check. Submit. - vinkkejä julkaisukanavan valintaan

Avoimuuden muistilista tutkimusprosessin eri vaiheisiin

Julkaisukanavien luotettavuuden arviointi

Julkaisukanavan laatua ja luotettavuutta voi tarkastella esim. seuraavien palvelujen avulla:

Julkaisufoorumi on suomalainen tieteellisten aikakauslehtien laatua arvioiva järjestelmä, jota ylläpitää Tieteellisten seurain valtuuskunta.

Directory of Open Access Journals (DOAJ) sisältää listan yli 10 000:sta laadukkaista, referoiduista, Open Access –lehdistä. DOAJ on tiukentanut laatukritereitään.

SCImago Journal Rank - Lehtien impaktiluvut (SJR, H-indeksi lehdille).

Confactor Journal Selector Tool - Työkalu, jonka avulla voi etsiä omille artikkeleille sopivia tieteellisiä lehtiä.

Think. Check. Submit. - Tarkastuslista myös muiden kuin OA-lehtien valintaan.

Varo saalistajia!

Open access -julkaisemisen kääntöpuolena ovat saalistavat open access -kustantajat (predatory open access publishing), jotka hyödyntävät ns. kultaista OA-julkaisemista eli lukijoille täysin maksutonta tieteellistä julkaisufoorumia.

Kyseiset kustantajat perivät kirjoittajilta kohtuuttomia julkaisumaksuja ja julkaisevat rahasta oikeastaan mitä tahansa. Käytössä ei yleensä ole kunnollista vertaisarviointijärjestelmää. Sekä kustantajien että heidän julkaisemiensa lehtien nimet ovat usein varsin harhaanjohtavia, ja kustantajan instituution takaa paljastuu varsin usein yksityisosoite. Mikäli siis saat sähköpostiisi viestiä kustantajalta, joka on kiinnostunut julkaisemaan esimerkiksi konferenssiesityksesi, ole tarkkana. Useimmat huomaa huijaukseksi ja roskapostiksi jo pelkän viestin tyylin ja kieliasun perusteella, mutta osa saattaa olla hyvinkin vakuuttavia. Epäilyn herätessä kannattaa kustantaja googlettaa, sillä vältettävistä ja epämääräisistä OA-kustantajista löytyy helposti tietoa.

Hyödyllisiä linkkejä:

What are predatory publishers?

Saavutettavuusseloste / Accessibility Statement