Aineistonhallinnalla tarkoitetaan sitä, että tutkimusaineistot (data) ja niihin liittyvä kuvaileva tieto (metatieto, metadata) on luotu, tallennettu ja järjestetty siten, että aineisto säilyy käyttökuntoisena ja luotettavana ja että tietosuoja ja tietoturva on varmistettu aineiston koko elinkaaren ajan.
Tältä sivulta löydät suosituksia aineistonhallintaan Haaga-Helian TKI-toiminnassa ja linkkejä aineistonhallinnan työkaluihin. Sivua voi lisäksi hyödyntää itseopiskelumateriaalina aineistonhallintaan tutustumisessa.
Tukea aineistonhallintaan antavat TKI-palvelut ja Kirjasto- ja tietopalvelut.
Kansallinen palvelukokonaisuus aineistonhallintaan, aineistojen kuvailuun ja turvalliseen säilytykseen sekä merkittävien tietoaineistojen pitkäaikaissaatavuuden turvaamiseen. Fairdata-palvelut järjestää opetus- ja kulttuuriministeriö ja toimittaa CSC-Tieteen tietotekniikan keskus Oy.
Muita palveluita
Data on altis monenlaisille vaaroille aina inhimillisistä erehdyksistä luonnonkatastrofeihin.
Hyvällä aineistonhallinnalla varmistetaan tutkimusaineiston säilyvyys, löytyvyys, saavutettavuus, ymmärrettävyys ja uudelleenkäytettävyys. Tästä on hyötyä sekä tutkijalle, organisaatiolle, tieteelle, rahoittajalle että koko yhteiskunnalle.
Yhä useammat rahoittajat edellyttävät, että rahoitushakemukseen sisältyy aineistonhallintasuunnitelma, jossa kerrotaan, miten hanke hankkii ja käyttää tietoaineistoja, mitkä ovat aineistojen omistus- ja käyttöoikeudet, miten tietoaineistoja tullaan säilyttämään sekä miten tietoaineistoja avataan muille tutkijoille hankkeen aikana ja sen päätyttyä. TKI-hankkeiden aineistojen hallinnointi varmistaa, että ammattikorkeakouluissa tehtävä tutkimus on mahdollisimman korkeatasoista, vaikuttavaa, läpinäkyvää sekä toistettavissa olevaa.
Aineistojen hallinnointi on välttämätöntä kaikilla TKI-prosessin tasoilla ja se tulee varmistaa prosessin alusta lähtien. Hankkeille tuleekin jo suunnitteluvaiheessa tehdä aineistonhallintasuunnitelma. Suomen tutkimusorganisaatioille on kehitetty tätä varten oma työkalu, DMP Tuuli.
Haaga-Helian hankkeissa tutkimusdatan ensisijaisena tallennuspaikkana suositellaan käytettäväksi OKM:n ja CSC:n tarjoamia aineistohallinnanpalveluita ja Haaga-Helian sisäisiä suojattuja verkkolevyjä, tai hankepartnerien kanssa sovittuja ja aineistonhallinnan kannalta turvallisia tallennuspalveluita. Suosituksia päivitetään ja tarkennetaan, kun kansalliset ja organisaatiotason TKI-toiminnan aineistohallinnan ratkaisut kehittyvät.
IDA on OKM:n tarjoama turvallinen tutkimusaineiston säilytyspalvelu korkeakouluille sekä Suomen Akatemian rahoituksella toimiville tutkijoille. IDA mahdollistaa myös yhteistyöhankkeet eri organisaatioiden välillä. Pysyvien tunnisteiden avulla IDA-palveluun tallennettuun tutkimusdataan voidaan linkittää tutkimuksen tuottamista julkaisuista sekä jakelukanavien viitteiden linkityksistä. IDA tarjoaa mahdollisuuden myös tutkimusaineistojen pitkäaikaissaatavuuteen (PAS).
Huomaathan kuitenkin, että henkilösensitiivinen data on tallennettava tutkimussuunnitelmassa määriteltävään turvalliseen palveluun. Mikäli tutkimusdata sisältää henkilösensitiivistä dataa, sitä ei lähtökohtaisesti saateta avoimeen käyttöön. Tutkimusaineiston avaamista harkittaessa täytyy aina myös arvioida sitä, onko aineiston avaaminen eettisesti, juridisesti ja liiketaloudelliset reunaehdot huomioiden mahdollista.
Tutkimusaineistojen avaaminen ja avoimet tutkimusmenetelmät ovat yksi avoimen TKI -toiminnan näkyvimpiä muotoja avoimen julkaisemisen lisäksi. Aineiston avaaminen lisää tutkimuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Aineiston avaamisessa jatkokäyttöön suositellaan esim. Creative Commons –lisenssiä, jolloin tutkija voi määrittää datan jatkokäytön avoimuutta: http://creativecommons.fi/.
Hyödynnettäessä avoimesti jaettavaa tutkimusdataa on aineiston lähde ja tekijät merkittävä julkaisuun hyvän tavan mukaisesti.
Avoin tiede ja tutkimus-hankkeessa (2014-2017) tuotettu Datanhallinnan opas määritteli tutkimusaineiston seuraavasti:
Tuuli on suomalaisten tutkimusorganisaatioiden käyttöön kehitetty yhteinen aineistonhallintatyökalu, joka helpottaa aineistonhallintasuunnitelman tekemistä ja toteuttamista. Kirjaudu sisään ja tutustu!
Aineiston avaaminen lisää tutkimuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Aineiston avaamisessa jatkokäyttöön suositellaan Haaga-Heliassa esim. Creative Commons –lisenssiä, jolloin tutkija voi määrittää datan jatkokäytön avoimuutta. Tutustu lisenssiin ja sen tarjoamiin vaihtoehtoihin: http://creativecommons.fi/
Tutkimusdataan viitataan kuten muihinkin lähteisiin, artikkeliin tai kirjallisuuteen. Tavoitteena on, että aineiston alkuperäinen tuottaja tulee huomioitua. Viittausohjeita löytyy niin data-arkistojen verkkosivuilta kuin kustantajien kirjoitusohjeista.
Pysyvät tunnisteet (Persistent identifier, PID) ovat ainutkertaisia ja muuttumattomia verkkoympäristössä käytettäviä tunnisteita. Ne
Pysyvien tunnisteita käytetään mm. henkilöiden, julkaisujen tai tutkimusaineiston yksilöimiseen. Yleisiä pysyviä tunnisteita ovat