Skip to Main Content

Kirjaston palvelut: Käyttösäännöt

3AMK-kirjaston käyttösäännöt

Tervetuloa kirjastoon! Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian ammattikorkeakoulujen kirjastot muodostavat yhdessä 3AMK-kirjaston. Olemme kaikille avoimia kirjastoja. Osa aineistoista ja palveluista on kuitenkin saatavilla vain Haaga-Helian, Laurean tai Metropolian omille opiskelijoille ja henkilökunnalle. Tarkemmat tiedot saat kirjastoista.   

Lainausoikeus

Saat kirjastokortin kirjastosta ilmoittamalla yhteystietosi ja esittämällä henkilötodistuksen, jossa on valokuva ja henkilötunnus. Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian opiskelijat voivat luoda kirjastokortin myös korkeakoulunsa Tuudo-sovelluksessa. Alle 15-vuotias saa kirjastokortin huoltajansa luvalla.

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Olet vastuussa kortillasi lainatusta aineistosta. Ilmoita kadonneesta kortista kirjastoon. Vastuu kortin käyttämisestä säilyy katoamisilmoitukseen asti kortin haltijalla tai alle 15-vuotiaan huoltajalla.   

Jos nimesi tai yhteystietosi muuttuvat, ilmoita siitä kirjastoon.    

Asiakasrekisteri ja tietosuoja

Henkilötietosi tallennetaan kirjaston asiakasrekisteriin, joka on tarkoitettu ainoastaan kirjaston toimintaan liittyvään käyttöön. Sinulla on oikeus tarkistaa, mitä tietoja sinusta on tallennettu. Tietosuojaseloste on kirjaston verkkosivuilla.  

Lainaus ja uusiminen

Aineistojen laina-ajat vaihtelevat. Kirjastossa on myös aineistoa, jota ei lainata. Tarkemmat tiedot laina-ajoista ja lainaoikeuksista ovat kirjaston verkkosivuilla.   

Voit uusia lainasi verkossa tai ottamalla yhteyttä kirjastoon. Lainan voi uusia, jos siihen ei kohdistu varauksia etkä ole lainakiellossa. Uusintakertojen määrä on rajallinen.  

Erääntyneet lainat

Eräpäivän jälkeen palautetuista tai uusituista lainoista kertyy myöhästymismaksuja. Menetät lainausoikeutesi, jos sinulla on maksamattomia maksuja yli lainakieltorajan. Maksuista on kerrottu hinnastossa.  

Lainausoikeuden saat takaisin palauttamalla myöhässä olevan aineiston ja maksamalla myöhästymismaksut. Mikäli lainaamasi aineisto katoaa tai vahingoittuu, sinun on korvattava se vastaavalla aineistolla tai maksettava hinnaston mukainen korvausmaksu.

Lähetämme lainojen erääntymisestä muistutuksia sähköpostitse. Olet velvollinen maksamaan myöhästymismaksut myös silloin, jos et ole saanut myöhästymisilmoituksia tai lainojen uusiminen ei ole onnistunut verkkopalvelun käyttökatkoksen tai muun teknisen häiriön takia.   

Jos et uusi tai palauta lainojasi ja maksa maksuja, asia siirtyy perintätoimistolle. Perintätoimisto lähettää sinulle maksuvaatimuksen. Se sisältää palauttamattoman aineiston korvausmaksun, lainakohtaisen myöhästymismaksun ja perintäkulut sekä mahdollisesti lain mukaisen viivästyskoron. Laskun maksamisen jälkeen et ole oikeutettu hyvitykseen, vaikka palauttaisit aineiston. Perintä koskee myös alle 18-vuotiaan lainaamaa aineistoa.

Varaukset

Voit tilata aineistoa Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian kirjaston toimipisteistä toiseen. Haaga-Helian Vierumäen kirjaston kokoelmissa on rajoituksia varaamiselle. Tee varaus verkkopalvelussa tai kirjastossa. Et voi varata itselläsi lainassa olevaa aineistoa. Sinulla voi olla samaan julkaisuun vain yksi varaus. Noutamattoman varauksen maksusta on kerrottu hinnastossa.

Kaukopalvelu

Voimme tilata sinulle kaukopalveluna toisista kirjastoista aineistoa, jota ei ole Haaga-Helian, Laurean tai Metropolian kirjastoissa. Kirjaston kokoelmista lähetetään rajoitetusti kaukolainoja ja jäljenteitä muille kirjastoille. Kaukopalvelun ehdoista ja hinnoista kerrotaan kirjaston verkkosivuilla.

Maksut

Hinnasto on kirjaston verkkosivuilla.   

Tilojen ja laitteiden käyttäminen

Tarjoamme luku- ja työskentelytiloja opiskelu- ja tutkimustarkoituksiin. Kirjastossa tulee käyttäytyä ohjeita ja työskentelyrauhaa kunnioittaen sekä käyttää laitteita organisaation tietohallinnon ohjeiden mukaisesti.

Aukioloajat ja niiden poikkeukset ovat nähtävillä kirjastossa ja verkkosivuilla.

Sääntöjen noudattaminen

Asiakas sitoutuu kirjastokortin saadessaan noudattamaan käyttösääntöjä. Jos et noudata kirjaston sääntöjä ja ohjeita, voit menettää lainausoikeuden tai muun käyttöoikeuden määräajaksi tai kokonaan.  

Kirjastoilla on oikeus päivittää käyttösäännöt tarvittaessa. Käyttösäännöt ovat nähtävillä kirjastoissa ja niiden verkkosivuilla.

 

Käyttösäännöt ovat voimassa 5.5.2022 alkaen.

Saavutettavuusseloste / Accessibility Statement