Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Mendeley-viitteidenhallintaohjelma: Tekstiviitteet ja lähdeluettelo Wordiin

Mendeley Cite

Kun olet ladannut Mendeley Citen, löydät sen Wordin välilehdeltä References. Klikkaa Mendeley Citen kuvaketta.

Valitse Sign in ja kirjaudu sisään Mendeley-tunnuksillasi.

 

Valitse viittaustyyli Citation Style -välilehdeltä. Suosittelemme käyttämään Cite Them Right 11th Edition - Harvard -tyyliä. Sitä voi käyttää sellaisenaan muokkaamatta, vaikka se poikkeaa Haaga-Helian raportointiohjeen mallista. Mikäli Cite Them Right -tyyli ei näy listassa, klikkaa alareunasta Select another style.

Tällä välilehdellä ohjeet

Viitteiden lisääminen

Valitse oikean reunan Mendeley Cite -sivupalkista kansio ja sieltä viite. Voit myös käyttää hakua. Paina lopuksi alareunan Insert citation -painiketta. Huom.! Älä käytä Wordin omia viittaustoimintoja yläpalkissa, vaan paina aina punaista Mendeley Cite -painiketta ja käytä oikeaan reunaan avautuvaa Mendeleyn viittaustoimintoa.

Kuvassa on valittu kansio ja sieltä viite.

 

Jos haluat tehdä lähdeviittauksen, jossa on useampi viite samassa, valitse kaikki haluamasi viitteet ja paina sen jälkeen Insert citation -painiketta.

 

Viitteen muokkaaminen

Kirjoitusvirheiden tai puuttuvien tietojen korjaukset kannattaa tehdä Mendeley-tilillä selain- tai työpöytäsovelluksessa. Näin korjaukset tulevat sekä tekstiviitteeseen että lähdeluetteloon. Kun palaat korjauksen jälkeen Wordiin, päivitä korjaukset klikkaamalla Mendeley Citessa More > Refresh References.

Valitsemalla Manually override citation voit tehdä mitä tahansa muutoksia tekstiviittaukseen. Tällöin ohjelma ei enää päivitä kyseisen viitteen tietoja Mendeley-tililtä, joten ominaisuutta kannattaa käyttää harkiten. Tehdyt muutokset voi nollata samassa näkymässä Revert to default-napilla.

 

 

 

Sivunumeron lisääminen tai tekijän nimen piilottaminen

Jos sinun pitää muokata viitettä, esimerkiksi lisätä sivunumerot tai piilottaa tekijän nimi, voit tehdä sen klikkaamalla viitettä. Mikäli olet jo lisännyt viitteen tekstin joukkoon ja haluat jälkikäteen muokata sitä, klikkaa ensin viitettä tekstin joukossa tai etsi se Mendeley Cite -sivupalkin hakutoiminnolla.

 

Sivunumerot lisätään valitsemalla pudotusvalikosta Page. Kirjoita kenttään sivunumerot. Jos viitteeseen tarvitaan piste, myös se lisätään sivunumerokenttään. Jos haluat piilottaa kirjoittajan nimen, jotta tekstiviitteessä näkyisi vain julkaisuvuosi, rastita kohta Suppress author. Näin saat luotua tämäntyylisen viitteen: Baumin (2019) mukaan ...

Prefix-kohtaan kirjoitetut merkit tulevat tekstiviittauksn alkuun, Suffix-kohdan merkinnät loppuun.

Jos haluat poistaa viitteen, klikkaa hiirellä viitteen päältä. Voit poistaa viitteen oikean reunan Mendeley Cite -valikossa klikkaamalla viitteen vieressä olevaa ruksia. Valitse sen jälkeen alareunasta Save changes.

Tällä välilehdellä ohjeet

Lähdeluettelon lisääminen

Kun haluat lisätä lähdeluettelon, varmista ensin, että kursorisi on kohdassa, johon haluat lähdeluettelon sijoittaa. Valitse Mendeley Cite -sivupalkista kohta More.

 

Valitse avautuvista vaihtoehdoista Insert Bibliography.

 

Ohjelma muistuttaa vielä siitä, että lähdeluettelo tulee siihen kohtaan, jossa kursori on. Lopuksi valitse Continue, jolloin lähdeluettelo ilmestyy dokumenttiisi.

Lähdeluettelosi päivittyy automaattisesti aina, kun lisäät tai poistat viitteitä tai teet niihin muutoksia.

Lähdeluettelon muokkaaminen

Viitetietojen korjaukset kannattaa yleensä tehdä Mendeley-tilillä eikä Wordissa, jotta korjaukset päivittyvät sekä tekstiviitteisiin että lähdeluetteloon. Korjaukset päivittyvät Wordin Mendeley Citessa, kun valitset MoreUpdate from library.

 

Jos haluat muokata lähdeluetteloa Wordissa, toimi näin:

  • Kirjoita dokumenttisi valmiiksi. Muokkaa lähdeluetteloa vasta sitten, kun et enää tee tekstiin muutoksia.
  • Tallenna varmuuskopio dokumentistasi eri nimellä, varmuuden vuoksi.
  • Klikkaa lähdeluetteloa, jolloin se tulee aktiiviseksi (kehykset ja kolme pistettä kulmassa näkyvät). Klikkaa lähdeluettelon kohdalla hiiren oikeanpuoleista painiketta ja valitse Poista sisältöohjausobjekti/Remove content control.

  • Nyt voit tehdä korjauksia lähdeluetteloon samalla tavalla kuin normaalistikin muokkaisit tekstiä Wordissa. Voit esimerkiksi kääntää lähdeluettelomerkintöjen englanninkielisiä termejä suomeksi: p. - s., In - Teoksessa, Eds. - Toim. tai et al. - ym.
  • Poista sisältöohjausobjekti/Remove content control -toiminto hävittää lähdeluettelon yhteyden Mendeleyhin, eikä sitä voi enää tähän lähdeluetteloon palauttaa. Jos jostain syystä haluat vielä muokata dokumenttiasi ja esimerkiksi lisätä uusia tekstiviitteitä, poista vanha lähdeluettelo ja lisää uusi Mendeley Citella: More > Insert Bibliography. Vaihtoehtoisesti voit tehdä muutokset ottamassasi varmuuskopiossa.

Lähdeluettelon poistaminen

Jos haluat jostain syystä poistaa lähdeluettelon, voit tehdä sen klikkaamalla lähdeluetteloa ja sen jälkeen esille tulevia kolmea pistettä vasemmassa yläkulmassa. Lähdeluettelo tulee kokonaan valituksi ja voit poistaa sen kuin poistaisit mitä tahansa tekstiä.

Saavutettavuusseloste / Accessibility Statement