Skip to main content

Näin haet tietoa: Tietoa netistä

Hyödyllisiä linkkejä


Blogeja

Google Scholar

Google Scholar on tutkimustietoon erikoistunut hakukone. Osa kirjaston e-aineistoista on haettavissa myös Google Scholarilla. Lisäksi sillä voi hakea avoimesti saatavilla olevia tutkimusartikkeleita ja -raportteja.

Miten saan Haaga-Helian e-aineistot näkyviin Google Scholarilla (pdf)

Osaatko käyttää Googlea tehokkaasti?

Käytä Googlen tarkennettua hakua:

  • hakusanojen yhdistämiseen
  • tiedostomuodon rajaamiseen: esim. raportit ja tutkimukset usein pdf-muodossa
  • kielen rajaamiseen
  • aikarajauksen tekemiseen

Ja muista arvioida löytämäsi lähteen luotettavuutta ja käyttökelpoisuutta!

Internet-tiedonhaku ja Googlen edistynyt käyttö (pdf)

Avoimia tutkimusaineistoja

Avoin tiede ja tutkimus pyrkii siihen, että tutkimustulokset, tutkimusdata ja tutkimuksessa käytetyt menetelmät olisivat kaikkien halukkaiden käytettävissä. Sekä julkaisuja että itse tutkimusaineistoja on enenevässä määrin saatavilla avoimesti. Niinpä vaikkapa opinnäytetyöhön voi löytää valmiiksi kerättyä tutkimusaineistoa, esimerkiksi alla olevista data-arkistoista.

Aila

  • Tietoarkistoon tallennetut tutkimusaineistot sekä niiden kattavat suomen- ja englanninkieliset kuvailutiedot. Aineistojen selaaminen, hakeminen ja kuvailutietojen lukeminen on täysin vapaata. Osa aineistoista on myös avoimesti ladattavissa.

Avoindata.fi

  • Keskitetty avoimen datan palvelu. Avoin data on koneluettavaa tietoa, jota voi vapaasti käyttää ja hyödyntää uudelleen, kunhan mainitsee aineiston alkuperäisen lähteen.

Etsin

  • Tutkimusaineistojen hakupalvelu.

re3data.org - Registry of Research Data Repositories

  • Kansainvälinen data-arkistojen hakupalvelu, jossa data-aineistoja voi hakea aiheen, aineistotyypin tai maan mukaan

Tutkimusaineistoihin viittaaminen

Tutkimusaineistot ovat lähteitä siinä missä kirjat, artikkelit tai verkkosivutkin. Tutkimusaineistoon viittaamisessa pätevät samat perussäännöt kuin kaikessa lähteisiin viittaamisessa. Lähteestä tulee mainita ainakin tekijä, aineiston nimi, julkaisuvuosi, versio ja saatavuustiedot (datan pysyvä tunniste). Usein viittausohjeita löytyy data-arkistojen verkkosivuilta. Jos käytät valmista data-aineistoa esimerkiksi opinnäytetyösi aineistona, kannattaa viittaamisesta kysyä opinnäytetyösi ohjaajalta.

Tarkempia ohjeita tutkimusaineistoihin viittaamiseen: