Tekoälytyökalut ovat tulleet vauhdilla myös opiskelijan työkalupakkiin. Tälle sivulle on koottu joitakin näkökulmia tekoälyn hyödyntämisestä tiedonhaussa. Sivulla mainitut työkalut ovat esimerkkejä, eivät kirjaston antamia suosituksia. Käytä työkaluja oman harkintasi perusteella. Noudata aina oman opettajasi ohjeita sekä Haaga-Helian ohjeita tekoälyn käytöstä.
Tekoälyä ei voi pitää tekijänä tai kirjallisuuslähteenä. Tekoälyn tuottamaan tekstiin ei siksi tehdä varsinaista lähdeviitettä, mutta Haaga-Helian raporteissa ja muissa kurssitöissä tulee kertoa tekoälytyökalujen käytöstä. Katso ohjeet Lähdeviittaamisen tueksi -oppaasta .
ChatGPT, Microsoftin Copilot ja Googlen Gemini ovat esimerkkejä keskustelevista tekoälytyökaluista, jotka vastaavat kysymyksiin, tekevät käännöksiä ja luovat tekstejä, ohjeita ja ohjelmointikoodia eri tarpeisiin.
Tekoäly on tukiäly. Siitä on eniten hyötyä, kun jo tunnet aihetta ja pystyt arvioimaan tekoälyn tuottamaa tekstiä. Tiedonhaun avuksi voit esimerkiksi
Vaikka tiivistelmän tai käännöksen teko esimerkiksi e-kirjan tai artikkelin tekstistä onnistuu tekoälytyökaluilla näppärästi, se ei välttämättä ole luvallista. Tarkista kirjaston tarjoamien lisensoitujen aineiston käyttöehdot, ennen kuin syötät niitä AI-työkaluun. Lisensioitujen aineistojen syöttäminen tekoälylle on sallittua vain, jos aineiston käyttöehdoissa annetaan siihen lupa. Kirjaston tarjoamien aineistojen käyttöehdot voit tarkistaa Tietokannat A-Z -listalta.
Opiskelijoille ja tutkijoille on kehitetty myös erikseen tutkimusjulkaisujen hakuun tarkoitettuja AI-työkaluja. Työkalu voi perustua perinteiseen sanahakuun (esimerkiksi Semantic Scholar) tai haun lähtökohdaksi annetaan esimerkiksi artikkeli, sen otsikko, tiivistelmä tai osoite. Työkalut etsivät lisää aiheeseen liittyviä artikkeleita ja esittävät artikkeleiden välisiä yhteyksiä ja viittaussuhteita. Jotkin työkalut esittävät hakutulosten välisiä suhteita visuaalisina karttoina (mm. ResearchRabbit, Connected Papers ja Open Knowledge Maps, auttavat tekstin keskeisten aiheiden tunnistamisessa ja määrittelyssä (esimerkiksi Keenious) tai luovat sisällöstä lyhyitä tiivistelmiä ja ideoivat aiheesta tutkimuskysymyksiä (esimerkiksi Elicit).
Keenious Plus suosittelee artikkeleita tekstin tai PDF-dokumenttien perusteella. Sitä voi käyttää joko selaimessa tai lisäosan avulla MS Wordissa tai Google Docissa, jolloin artikkeleita voi hakea samalla, kun kirjoittaa omaa tekstiä. Maksullisessa Keenious Plussassa on enemmän toimintoja kuin ilmaisversiossa. Saat sen käyttöösi, kun luot itsellesi tilin Haaga-Helian sähköpostiosoitteella.
Lisää työkaluja ja niiden vertailuja löytää hakemalla netistä esimerkiksi hakusanoilla "AI research tools". YouTubesta voi etsiä eri työkalujen esittelyjä.