Skip to Main Content

E-aineistot opetuksessa: Linkitys oppimisalustoille ja etäkäyttölinkin muodostin

Miten aineistot saa opiskelijoiden käyttöön oppimisalustoille?

Voit hyödyntää opetuksessa e-aineistoja linkittämällä niitä opiskelijoiden käyttöön oppimisalustoille, esimerkiksi Moodleen . Aineistojen suora tallentaminen esimerkiksi pdf-muodossa ei yleensä ole aineistojen käyttöehdoissa sallittua. Aineistojen käyttöehdoista lisätietoa tämän sivun alareunassa.

Linkki HH Finnasta

Voit kopioida HH Finnasta löytyvän linkin ja jakaa sitä opiskelijoille esimerkiksi Moodlessa. Linkit ovat valmiiksi oikeassa muodossa.

E-kirjan, e-lehden tai e-artikkelin linkki Haaga-Helian kirjaston hankkimissa tietokannoissa

  1. Etsi aineiston pysyvä linkki. Vältä selaimen osoiteriviltä kopioituja linkkejä. Niissä on usein istuntokohtaisia asetuksia ja ne voivat lakata toimimasta. Pysyvän linkin löydät aineistosta esimerkiksi nimillä Permalink, DOI (Digital Object Identifier), Document URL tai Permanent URL.
  2. Tee pysyvästä linkistä ns. EZproxy-linkki, jotta aineistot avautuvat opiskelijoille myös etäkäytössä. Kätevimmin teet linkin etäkäyttölinkin muodostimella.

Poikkeus: Safari O'Reilly for Higher Educationin e-kirjat

Safari O'Reillyn yksittäiseen e-kirjaan ei käytetä EZproxy-linkkiä, vaan kirjan URL-osoitteeseen lisätään perään /?ar, esimerkiksi https://learning.oreilly.com/library/view/succeeding-with-ai/9781617296932/?ar

Vapaasti verkossa olevat aineistot

Vapaasti verkossa oleviin aineistoihin ei etäkäyttölinkkejä tarvita. Esimerkiksi Theseuksesta löytyvät opinnäytetyöt tai avointen julkaisuarkistojen julkaisut voi linkittää sellaisinaan.

Näin teet etäkäyttölinkin

EZproxy-etäkäyttölinkin muodostin (muut kuin DOI-linkit)

Erillinen muodostin DOI-linkeille alempana.

1. Kopioi ja liitä alkuperäinen linkki alla olevaan kenttään:

2. Klikkaa painiketta "Luo linkki":

3. Kopioi ja käytä alla olevaa linkkiä verkkomateriaaleissasi:

Kokeile tekemääsi linkkiä siten, että tietokoneesi/laitteesi on Haaga-Helian verkon ulkopuolella.
 


DOI-etälinkin muodostin

Käytä tätä työkalua, kun Haaga-Helia ammattikorkeakoululle lisensoidussa aineistossa on vain DOI-numero (esim. 10.1108/AAOUJ-01-2021-0006) ja haluat tehdä linkin, joka avautuu opiskelijoille etäyhteydellä.

1. Kopioi ja liitä alkuperäinen DOI-tunnus ilman http://doi.org tai https://doi.org -alkuosaa alla olevaan kenttään (esim. 10.1108/AAOUJ-01-2021-0006):

2. Klikkaa painiketta "Luo linkki":

3. Kopioi ja käytä alla olevaa linkkiä verkkomateriaaleissasi:


 
Liitetään Haaga-Helian EZproxy-linkki
https://login.ezproxy.haaga-helia.fi/login?url=  
aineiston pysyvän linkin eteen

 

  • Pysyvän linkin löydät aineistosta esimerkiksi nimillä Permalink, DOI (Digital Object Identifier), Document URL tai Permanent URL.
  • Muut pysyvät linkit voit kopioida EZproxy-linkin perään suoraan, mutta lisää DOI-tunnisteen alkuun http://dx.doi.org  (esimerkiksi DOI: 10.1177/026638211561762 - kopioi muodossa  http://dx.doi.org/10.1177/026638211561762).

Esimerkki:

https://login.ezproxy.haaga-helia.fi/login?url=  +  artikkelin pysyvä linkki http://search.proquest.com/docview/1504766686?accountid=27436

Tämän linkin voi kopioida Moodleen:

https://login.ezproxy.haaga-helia.fi/login?url=http://search.proquest.com/docview/1504766686?accountid=27436

 

Onko linkittäminen luvallista - tarkista käyttöoikeudet

Ennen aineiston linkittämistä on syytä tarkistaa aineistojen käyttöoikeudet kahdella tasolla:

1. Tietokantakohtaiset käyttöoikeudet

Useimpien kirjaston käytössä olevien tietokantojen käyttöoikeudet löytyvät Tietokannat A-Z -listalta. Käyttöoikeuksista saa lisätietoja tarvittaessa kirjastosta.

2. Julkaisukohtaiset käyttöoikeudet

Kaikkien tietokannan sisältämien aineistojen, esimerkiksi lehtien, käyttöoikeudet eivät välttämättä ole samanlaisia. Siksi on hyvä vielä tarkistaa, että esimerkiksi julkaisun tai artikkelin käyttöä ei ole rajattu tiukemmin kuin tietokannassa yleisesti.

Case Harvard Business Review

Tunnettu esimerkki on Harvard Business Review, joka ei käyttöehdoissaan salli aineistojensa linkittämistä ilman erillistä maksua. Haaga-Helialle on kuitenkin ostettu oikeus käyttää Harvard Business Review -lehden artikkeleita myös opetus- ja tutkimustarkoitukseen. Artikkelin voi siis linkittää Moodleen.

Lisäksi kaikissa Moodleen linkitetyissä aineistoissa tulee mainita lähde- ja tekijätiedot asianmukaisesti.

Jos sinulla on kysyttävää aineistojen linkittämisestä tai käyttöehdoista, ota yhteyttä kirjastoon .

Saavutettavuusseloste / Accessibility Statement