Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

E-aineistot opetuksessa: Linkitys oppimisalustoille

Miten aineistot saa opiskelijoiden käyttöön Moodlessa?

moodlen logo

Voit hyödyntää opetuksessa e-aineistoja linkittämällä niitä opiskelijoiden käyttöön Moodleen. Aineistojen suora tallentaminen esimerkiksi pdf-muodossa ei yleensä ole aineistojen käyttöehdoissa sallittua. Aineistojen käyttöehdoista lisätietoa alla.

Selaimen osoiteriviltä kopioituja linkkejä kannattaa välttää. Niissä on usein istuntokohtaisia asetuksia ja ne voivat lakata toimimasta jonkin ajan kuluttua. Käytä sen sijaan pysyviä linkkejä ja tee niistä ns. EZProxy-linkkejä, jotta aineistot avautuvat opiskelijoille myös etäkäytössä. Ohjeet linkin rakentamiseen näet viereisestä laatikosta.

Jos HH Finnaan luetteloidussa e-kirjassa tai muussa e-aineistossa on valmiiksi EZProxy-linkki, voi Moodlessa käyttää suoraan sitä.

Poikkeus: Safari O'Reilly for Higher Educationin e-kirjat

  • Safari O'Reillyn yksittäiseen e-kirjaan ei käytetä EZProxy-linkkiä, vaan kirjan URL-osoitteeseen lisätään perään /?ar, esimerkiksi https://learning.oreilly.com/library/view/succeeding-with-ai/9781617296932/?ar

Onko linkittäminen luvallista - tarkista käyttöoikeudet

Ennen aineiston linkittämistä on syytä tarkistaa aineistojen käyttöoikeudet kahdella tasolla:

1. Tietokantakohtaiset käyttöoikeudet

Useimpien kirjaston käytössä olevien tietokantojen käyttöoikeudet löytyvät FinELib-aineistojen käyttöoikeudet –taulukosta. Haaga-Helian itsenäisesti hankkimien elektronisen aineistojen osalta käyttöoikeuksista saa lisätietoja tarvittaessa kirjastosta.

2. Julkaisukohtaiset käyttöoikeudet

Kaikkien tietokannan sisältämien aineistojen, esimerkiksi lehtien, käyttöoikeudet eivät välttämättä ole samanlaisia. Siksi on hyvä vielä tarkistaa, että esimerkiksi julkaisun tai artikkelin käyttöä ei ole rajattu tiukemmin kuin tietokannassa yleisesti.

Case Harvard Business Review

Tunnettu esimerkki on Harvard Business Review, joka ei käyttöehdoissaan salli aineistojensa linkittämistä ilman erillistä maksua. Haaga-Helialle on kuitenkin ostettu oikeus käyttää Harvard Business Review -lehden artikkeleita myös opetus- ja tutkimustarkoitukseen. Artikkelin voi siis linkittää Moodleen.

Lisäksi kaikissa Moodleen linkitetyissä aineistoissa tulee mainita lähde- ja tekijätiedot asianmukaisesti.

Jos sinulla on kysyttävää aineistojen linkittämisestä tai käyttöehdoista, ota yhteyttä kirjastoon.

EZProxy-linkin muodostaminen

Liitetään HAAGA-HELIAn EZProxy-linkki
https://login.ezproxy.haaga-helia.fi/login?url=  
aineiston pysyvän linkin eteen
  • Pysyvän linkin löydät aineistosta esimerkiksi nimillä Permalink, DOI (Digital Object Identifier), Document URL tai Permanent URL.
  • Muut pysyvät linkit voit kopioida EZProxy-linkin perään suoraan, mutta lisää DOI-tunnisteen alkuun http://dx.doi.org  (esimerkiksi DOI: 10.1177/026638211561762 - kopioi muodossa  http://dx.doi.org/10.1177/026638211561762).

Esimerkki EZProxy-linkistä

Take a new look at insurance. Bray, Ashley. American Bankers Association. ABA Banking Journal105.9 (Sep 2013): 26-29. Artikkeli on käytettävissä Abi Inform ProQuest –tietokannassa.

https://login.ezproxy.haaga-helia.fi/login?url=  +  artikkelin pysyvä linkki http://search.proquest.com/docview/1504766686?accountid=27436

Tämän linkin voi siis kopioida Moodleen:

https://login.ezproxy.haaga-helia.fi/login?url=http://search.proquest.com/docview/1504766686?accountid=27436

Saavutettavuusseloste / Accessibility Statement