Tällä sivulla annetaan ohjeita tekijänoikeuden alaisen aineiston käytöstä:
Ammattikorkeakoulut ja yliopistot ovat sopineet Kopioston kanssa Korkeakoulujen kopiointiluvasta, joka on voimassa 1.1.2023 alkaen. Luvan perusteella korkeakoulun opettajat ja muu henkilökunta voivat kopioida aineistoja opetusta, tutkimusta ja hallintotoimintaa varten. Sama oikeus kattaa myös opiskelijoita ja heidän tekemiään harjoitus- ja opintotöitä. Lupa kattaa myös avoimen ammattikorkeakouluopetuksen, erikoistumis- ja täydennyskoulutuksen. Kopioista ei saa periä kopio-, materiaali- tai muuta maksua eikä tarjota niitä myytäväksi. Korkeakoulun tulee hankkia Kopiostosta erillinen lupa kopioihin, joista opiskelijoilta peritään maksu tai muu korvaus.
Kopiointilupa ei koske niitä aineistoja, joiden käyttöä lisensioidaan muilla sopimuksilla ja käyttöehdoilla, esim. Haaga-Helialla käytössä olevía tietokantoja ja e-kirjoja (katso laatikko 2. Lisensoitujen e-aineistojen käyttöoikeudet).
Kopiointiluvalla saa tehdä kopioita
|
Kopiointiluvalla ei saa kopioida |
Tarkista Kopiointiluvasta tarkemmat ehdot, mm.:
|
HUOM! Kopiointilupa ei koske teoksia, joita
|
Kopiosto tarvitsee tietoa teosten käytöstä, jotta se voi jakaa kopiointiluvasta kertyneet tuotot oikeudenomistajille. Opettajia pyydetäänkin sähköisesti leimaamaan julkaisuista skannatut sivut ja raportoimaan opetusta varten verkosta kopioitu aineisto. Raportointi tai leimaus ei kuitenkaan ole pakollista. Raportointi- ja leimauspalvelu löytyy osoitteesta www.kopiosto.fi/raportointi.
Lisätietoa:
Internetissä oleva aineisto on pääsääntöisesti tekijänoikeuden alaista. Korkeakoulujen kopiointilupa antaa korkeakouluille luvan Internetissä olevan aineiston kopioimiseen (katso välilehti Kopiointilupa lyhyesti). Kopiointilupa ei koske niitä aineistoja, joiden käyttöä lisensioidaan muilla sopimuksilla ja käyttöehdoilla, esim. Haaga-Helialla käytössään olevía tietokantoja ja e-kirjoja.
Vaikka Internetissä oleva aineisto näyttää usein helposti käytettävältä ja ilmaiselta, tämä ei useinkaan pidä paikkaansa. Yleensä aineiston tekijät/oikeudenhaltijat ovat jollakin tavalla tuoneet ilmi sen, miten aineistoa voi/saa käyttää. Tavallista on, että aineistoon liittyvät käyttöehdot yms. voivat olla ”piilotettuna” Internet-sivulla tai niitä joutuu jopa etsimään esim. linkkien takaa.
Internetissä on tarjolla myös ns. avoimesti lisensoitua sisältöä, jossa tekijä on jo valmiiksi antanut jatkokäyttöoikeudet kaikille maailman ihmisille tietyillä edellytyksillä. Yksi tällainen avoimen sisällön lisensointijärjestelmä on Creative Commons. Se mahdollistaa tekijöille yksinkertaisen tavan määrätä teostensa käyttämisestä erityisesti sähköisessä ympäristössä. Creative Commons lisensseillä oikeudenhaltija voi myöntää erilaisia lupia aineistonsa käyttämiseen. CC-lisensoituja aineistoja voi hakea esim. CC-hakukoneella Creative Commons Search http://search.creativecommons.org/.
Myös CC –lisensoitu materiaali on tekijänoikeuden alaista, eikä se siten ole ns. vapaasti käytettävissä, vaan käyttöoikeus perustuu tekijän antamaan CC –lisenssiin.
Lisätietoa: Creative Commons Suomi
Kopioston myöntämistä luvista on siis erotettava kaupalliset lisensoidut aineistot, joiden käyttöehdot määritellään aina erikseen kunkin lisensoidun aineiston osalta.
E-aineistojen käyttöehdoissa määritellään tavallisesti muun muassa seuraavia seikkoja:
Haaga-Helian verkossa toimivat e-aineistot on tarkoitettu vain Haaga-Helian henkilöstön ja opiskelijoiden henkilökohtaiseen opiskelu- ja tutkimuskäyttöön. Aineistojen jatkokäyttö on kielletty. Siten on tavallista, että käyttöehdot eivät salli e-aineiston käyttöä esim. pääsykoeaineistoina, koska tällöin käyttäjät eivät ole Haaga-Helian henkilöstöä eivätkä opiskelijoita. Lisensioitujen aineistojen syöttäminen tekoälylle on sallittua vain, jos aineiston käyttöehdoissa annetaan siihen lupa.
Käyttöehtoihin tutustuminen on aina käyttäjän vastuulla ja niihin tulee perehtyä ennen e-aineiston käyttöä.
Aineistokohtaisista käyttöoikeuksista löydät tietoa Tietokannat A-Z -listalta tai kysymällä kirjastosta.
Rajatuissa tilanteissa liikkuvaa kuvaa voidaan käyttää opetustoiminnassa myös ilman erillistä lupaa opetuksen havainnollistamiseksi. Teoksen käyttö on sallittua esimerkiksi silloin, kun käyttölupaa ei ole lainkaan tarjolla tai se on vaikeasti saatavilla ja teoksen käyttö on tarpeen opetuksen havainnollistamiseksi.
Opetuksen havainnollistamisella tarkoitetaan julkistetun teoksen osan tai otteiden käyttöä opetuksessa. Teoksia voidaan käyttää oppimistoiminnan tukemiseen, rikastuttamiseen tai täydentämiseen. Säännöstä sovelletaan vain suojatussa sähköisessä ympäristössä tapahtuvaan opetukseen. Säännös kattaa myös etäopetuksen ja muun etäyhteyksiä hyödyntävän opetustoiminnan sekä suoratoiston käytön opetuksessa. Kokonaisia elokuva- ja näytelmäteoksia ei voi käyttää opetuksen havainnollistamiseksi, sillä niille on saatavilla käyttölupa. Jos teos on lyhyt tai suppea, opetuksen havainnollistamisessa voidaan käyttää myös kokonaista teosta. Tämä mahdollistaa esimerkiksi sellaisten YouTube-videoiden ja muiden lyhyiden video-ohjelmien esittämisen opetuksen yhteydessä, joiden käyttöön ei ole saatavilla käyttölupaa.
Monet videopalvelut ovat mahdollistaneet videoiden lataamisen palveluun Creative Commons -käyttöluvan alaisiksi CC BY -merkinnällä. Tällöin pidempääkin teosta on mahdollista käyttää käyttöluvan ehtojen mukaisesti esimerkiksi opetuksen yhteydessä. On kuitenkin hyvä muistaa, että osa sisällöstä voi olla myös ladattu palveluun luvattomasti CC-lisenssillä ja tällöin vastuu on käyttäjällä. Tieto CC-lisenssistä löytyy YouTubessa videon yhteydestä (kts. alla oleva kuva).
Kopioiston ohjeen mukaan kurssialustalle esim. Moodleen voi linkittää verkossa julkaistuja videoita, jos video on verkossa laillisesti eivätkä palvelun tai videon käyttöehdot sitä kiellä.
Lisätietoa:
Radio-ohjelmien ja kokonaisten televisio-ohjelmien esittämiseen opetuksessa tarvitaan lupa. Nykyinen Opetushallituksen Kopiostolta hankkima lupa koskee vain varhaiskasvatusta, esi- ja perusopetusta, lukiokoulutusta ja maksutonta ammatilliseen perustutkintoon johtavaa koulutusta. Ohjelmien käyttölupia voi kysyä esimerkiksi av-tuottajia edustavalta APFI ry:ltä tai Elokuvalisenssiä myyvältä M&M Viihdepalvelu Oy:ltä . Erillinen lupa tarvitaan siis myös esimerkiksi YLE Areenan aineistojen esittämiseen opetuksessa. YLE Areenan ohjelmia ja podcasteja voi kuitenkin linkittää oppimisalustoille, kuten Moodleen.
DVD-elokuvan esittäminen opetustoiminnassa edellyttää erillistä lupaa ja siten esim. kotiin yksityiskäyttöön hankittua DVDtä ei saa julkisesti esittää opetuksen yhteydessä. Ostettuja, lainattuja tai vuokrattuja tallenteita, kuten äänitteitä tai dvd-elokuvia ei myöskään saa kopioida opetuskäyttöön.
Lisätietoa:
Tutustu myös kuvien tekijänoikeuksiin ja käyttöön esimerkiksi osana opetusmateriaaleja ja julkaisuja: Aalto-yliopiston ImagOA-opas.