Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Haaga-Helian julkaisemisen opas: Kirjoittajamaksut (APC) ja alennukset

Tässä oppaassa kerrotaan Haaga-Helian julkaisemisen käytännöistä ja annetaan ohjeita esim. julkaisutietojen ilmoittamiseen.

Mikä kirjoittajamaksu?

Haaga-Helian henkilöstön on mahdollista julkaista artikkelinsa avoimena ohessa olevien kustantajien APC-maksuja keräävissä julkaisukanavissa joko ilmaiseksi tai alennuksella hyödyntäen Haaga-Helian kirjaston lehtitilauksiin sisältyviä avoimen julkaisemisen sopimuksia.

APC-maksut (article processing charges), eli kirjoittajamaksut, ovat maksuja, joilla useat open access-lehdet rahoittavat avointa julkaisutoimintaansa tai yksittäisten artikkelien avaamista. APC-maksu ei tarkoita esimerkiksi artikkelin sivumäärään tai kuvioihin liittyviä maksuja.

APC-maksuja keräävät sekä Gold OA -lehdet joiden kaikki sisältö on välittömästi kustantajan palvelussa avoimesti saatavilla sekä hybridi-lehdet. Hybridi-lehdissä kustantaja tarjoaa kirjoittajille mahdollisuutta ostaa artikkelinsa avoimesti saataville muiden lehden artikkelien ollessa saatavilla vain tilausmaksusta.

Maksut vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta tuhansiin euroihin, tyypillisesti Gold OA-lehtien ollessa hybridi-lehtiä halvempia.

Elsevier

FinELibin ja Elsevierin sopimuksen perusteella haagahelialaiset voivat julkaista avoimia artikkeleita ilman apc-maksua sopimuksen piiriin kuuluvissa Elsevierin hybridi-lehdissä. Edellytyksenä on, että tutkija toimii artikkelin vastaavana kirjoittajana (corresponding author) ja artikkeli hyväksytään julkaistavaksi 1.1.2021-31.12.2023. Avoimia artikkeleita on sopimuskauden 2021-2023 aikana käytettävissä rajallinen määrä.

Emerald

Haagahelialaisilla on mahdollisuus julkaista artikkeleita avoimena ilmaisilla open access vouchereilla CC BY-lisenssillä. Voucherin voi saada artikkeliin, joka hyväksytään julkaistavaksi sopimuskauden aikana (1.1.2021-31.12.2023).  2021 on käytettävissä 118 voucheria. Sopimuksen kahtena seuraavana vuonna OA-julkaisujen määrää on rajoittamaton.

Sage

Haagahelialaiset voivat julkaista artikkelinsa avoimena joko maksutta CC-BY-lisenssillä tai 20 % alennuksella apc-maksusta osassa SAGE:n lehtiä. Edellytyksenä on, että tutkija toimii artikkelin vastaavana kirjoittajana (corresponding author) ja että artikkeli on hyväksytty julkaistavaksi sopimuskaudella 1.1.2020-31.12.2022.

IEEE

Haagahelialaisilla vastaavilla kirjoittajilla (corresponding author) on oikeus julkaista artikkeleita avoimena IEEE:n tiedelehdissä sopimuskauden 2021–2023 aikana. Kirjoittajan ei tarvitse maksaa kirjoittajamaksua. Maksuttomia avoimia artikkeleita on käytössä rajallinen määrä, mutta niiden arvioidaan kattavan julkaisut sopimuskauden aikana.

APC-maksujen ilmoittaminen

Jos julkaisuusi on liittynyt maksuja (APC-maksu, article processing charges), ilmoita ne Justuksessa kohdassa Julkaisumaksu. Ilmoita myös apc-maksun maksuvuosi. Lisätietoja kenttään voit kertoa tarkemmin maksusta, esim. maksettiinko se hankkeelta vai omalta kustannuspaikalta. APC-maksut ovat tavallisia suuressa osassa Open Access -lehtiä.

 

Varo saalistajia!

Open access -julkaisemisen kääntöpuolena ovat saalistavat open access -kustantajat (predatory open access publishing), jotka hyödyntävät ns. kultaista OA-julkaisemista eli lukijoille täysin maksutonta tieteellistä julkaisufoorumia.

Kyseiset kustantajat perivät kirjoittajilta kohtuuttomia julkaisumaksuja ja julkaisevat rahasta oikeastaan mitä tahansa. Käytössä ei yleensä ole kunnollista vertaisarviointijärjestelmää. Sekä kustantajien että heidän julkaisemiensa lehtien nimet ovat usein varsin harhaanjohtavia, ja kustantajan instituution takaa paljastuu varsin usein yksityisosoite. Mikäli siis saat sähköpostiisi viestiä kustantajalta, joka on kiinnostunut julkaisemaan esimerkiksi konferenssiesityksesi, ole tarkkana. Useimmat huomaa huijaukseksi ja roskapostiksi jo pelkän viestin tyylin ja kieliasun perusteella, mutta osa saattaa olla hyvinkin vakuuttavia. Epäilyn herätessä kannattaa kustantaja googlettaa, sillä vältettävistä ja epämääräisistä OA-kustantajista löytyy helposti tietoa. Voit kysyä neuvoa myös kirjastosta, autamme mielellämme!

Hyödyllisiä linkkejä:

Saavutettavuusseloste / Accessibility Statement