Saalistajalehtien lisäksi on olemassa myös muita julkaisukanavia, joiden toimintatavat ovat epäselviä, heikkolaatuisi ja mahdollisesti jopa kyseenalaisia. Tähän viitataan julkaisutoiminnan harmaana alueena. Sveitsiläinen MDPI on tällä hetkellä maailman suurimpia avoimien lehtien julkaisijoita, mutta sen toiminta jakaa vahvasti mielipiteitä. Yhtiöllä on hyvin paljon eritasoisia lehtiä - eräät ovat hyvin korkeatasoisia, mutta suurin osa ovat "vain" päteviä tieteellisiä julkaisukanavia, ja jotkut ovat
suorastaan huonoja, mikä heijastuu mm. niiden Jufo-luokituksessa (monet MDPI-lehdet löytyvät nollaluokasta).
Tutkijoiden keskuudessa MDPI on suosittu, sillä julkaisuprosessi sen lehdissä on hyvin nopea ja julkaisumaksut kohtuullisia. Toisaalta yhtiön toiminnalle on ominaista hyvin monien erikoisteemanumeroiden julkaiseminen, mistä seuraa hyvin paljon houkuttelusähköpostia tutkijoille. Lisäksi nopea julkaisuprosessi on johtanut siihen, että seulan on läpäissyt monia kyseenalaisia artikkeleita. Tästä syystä moni tutkija on pitänyt MDPI:tä saalistajajulkaisijana (ks. Paolo Crosettin tutkimus MDPI:n julkaisukäytännöistä).
Saalistajalehtiä listaavasta Cabell-tietokannasta MDPI ei löydy, mutta Julkaisufoorumissa MDPI on kustantajana luokassa 0.
On hyvä olla tarkkana MDPI:n yksittäisten lehtien tason suhteen, missä Julkaisufoorumin luokitukset ovat avuksi.
Frontiers on myös sveitsiläinen avoimien lehtien kustantaja ja se on toimintatavoissaan hyvin samanlainen MDPI:n kanssa. Myös se on julkaissut kyseenalaisia artikkeleita. Frontiersissa julkaistaan paljon ja se on suosittu tutkijoiden keskuudessa tehokkuutensa vuoksi.
Keskustelua näistä kustantajista on käyty mm. seuraavissa blogeissa: MDPI, Predatory Reports ja Julkaisutoiminnan harmaa alue (Julkaisufoorumi), Huijareita vai amatöörejä? (Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskus).
Seuraavat piirteet ovat tyypillisiä saalistajajulkaisuille:
Osa näistä voi toteutua myös saalistajalehdissä ja kaikki allaoleva ei toteudu hyvissäkään OA-lehdissä:
Lehti löytyy DOAJista
Lehden julkaisija OASPAn (Open Access Scholarly Publishers Association) jäsen.
Julkaisu on Julkaisufoorumissa vähintään luokassa 1.
Lehti on listattu metriikkatietokantoihin, kuten Web of Science
Lehden tiedot (toimituskunta, julkaisija, impaktiluvut, artikkelimaksut on esitetty selkeästi) Huom. kaikki OA-lehdet eivät peri kirjoittajamaksuja.
Lehdellä on ISSN-numero.
Lehden toimituskunnassa on tunnettuja alan tutkjoita ja siinä on ilmestynyt tunnettujen tutkijoiden laadukkaita artikkeleita.
Vertaisarviointiprosessi on läpinäkyvä / sen periaatteet on kerrottu. Vertaisarviointi vie yleensä aikaa vähintää kuukauden.
Kotimaiset vertaisarvoidut lehdet tunnistat yhä useammin uudesta vertaisarvointitunnuksesta. Lisätietoja tunnuksesta sekä sen saaneista julkaisuista löydät Tieteellisten seurain valtuuskunnan sivuilta.
Open access -julkaisemisen kääntöpuolena ovat saalistavat open access -kustantajat (predatory open access publishing).
Saalistajajulkaisut pyrkivät keräämään kirjoittajilta rahaa, eli julkaisumaksuja (article processing charges), ja julkaisevat käytännössä mitä tahansa maksua vastaan. Käytössä ei yleensä ole kunnollista vertaisarviointijärjestelmää, lehdet ja niiden verkkoalustat eivät ole ammattimaisesti toimitettuja, tieteellisiä julkaisuja, vaikka pyrkivät näyttää siltä.
Saalistajalehtiä kutsutaan myös turhamaisuusjulkaisuiksi, sillä osa tutkijoista saattaa julkaista niissä siitä huolimatta, että tietävät lehtien tieteellisen tason olevan heikko. Koska vertaisarviointiprosessi on muodollinen, tarkat kieli- ym. vaatimukset eivät estä julkaisemista ja siten uralla etenemistä.
Julkaisuiden lisäksi voidaan myös kaupata osallistumista olemattomiin kongresseihin, OA-kirjoihin jne
Mikäli siis saat sähköpostiisi viestiä kustantajalta, joka on kiinnostunut julkaisemaan esimerkiksi konferenssiesityksesi, ole tarkkana. Useimmat huomaa huijaukseksi ja roskapostiksi jo pelkän viestin tyylin ja kieliasun perusteella, mutta osa saattaa olla hyvinkin vakuuttavia.
Voit kysyä neuvoa myös kirjastosta, autamme mielellämme!
Hyödyllisiä linkkejä saalistajajulkaisujen tunnistamiseen:
Impact factor kehitettiin alun perin lehtien vertailuun ja se on edelleen vanhin ja käytetyin lehtien vaikuttavuutta mittaava indikaattori. IF-luvut ovat saatavilla ainoastaan vuosittain päivitettävästä Journal Citation reports -tietokannasta, joka kattaa Web of Science -tietokannan sisältämät lehdet.
Impact factorin käyttöön liittyy paljon rajoituksia ja indikaattoria on kritisoitu mm. seuraavista syistä:
Lue lisää Impact factorista Oulun yliopiston oppaasta.