Skip to Main Content

Haaga-Helian julkaisemisen opas: Yksittäisen artikkelin verkkonäkyvyyden mittaaminen: altmetriikka

Tässä oppaassa kerrotaan Haaga-Helian julkaisemisen käytännöistä ja annetaan ohjeita esim. julkaisutietojen ilmoittamiseen.

Artikkelin verkkonäkyvyyden mittaaminen: altmetriikka

Altmetriikka on bibliometriikan suuntaus, jossa mitataan artikkelien saamaa verkkonäkyvyyttä erityisesti sosiaalisessa mediassa. Artikkelin julkaisseen lehden sijaan arvioinnin kohteena ovatkin siis yksittäiset artikkelit. Altmetriikan avulla voidaan seurata artikkelien saamaa huomiota palveluissa kuten Twitter, Facebook ja Linkedin. Samalla voidaan kartoittaa, käydäänkö artikkelista keskustelua alan foorumeilla ja blogeissa, montako kertaa sitä on jaettu ja siitä tykätty, onko se mainittu sanomalehdissä jne. Lukuja kerätään laajasta, avoimessa verkossa olevien palvelujen joukosta, joihin sisältyy sosiaalisen median lisäksi esimerkiksi Open Access -lehtiä, viittaustietokantoja ja tutkimustiedon näkyvyyspalveluja kuten ORCID, ResearcherID, Google Scholar, AcademiaEdu ja Mendeley.

Altmetriikka on verrattain nopea tapa kartoittaa artikkelin näkyvyyttä ja vaikuttavuutta: siinä missä varsinaisten viittausten kertymiseen voi mennä vuosia, voi some-mainintoja kertyä jo päivässä. Altmetriikasta voit lukea lisää alla olevista linkeistä.

Altmetriikkapalveluja

Saavutettavuusseloste / Accessibility Statement