Skip to Main Content

Haaga-Helian julkaisemisen opas: Tutkijan H-indeksit

Tässä oppaassa kerrotaan Haaga-Helian julkaisemisen käytännöistä ja annetaan ohjeita esim. julkaisutietojen ilmoittamiseen.

Viittausraportti ja h-indeksi Web of Sciencessa

Avaa Web of Science -tietokanta .

1. Kirjoita tekijän sukunimi ja etunimen alkukirjain tietokannan author-kenttään (esim. Petri Helo -> helo p*)
2. Valitse halutut rajaukset (esim. kaikki vuodet tai vain vuosina 2005-2012 julkaistut artikkelit)


3. Tee tulosjoukkoon tarvittaessa rajauksia. Esim. jos raporttiin halutaan mukaan vain vertaisarvioidut artikkelit ja konferenssijulkaisut (ei esim. pääkirjoituksia), voi ne valita document type-kohdasta. Jos taas tuloksia halutaan rajata affiliaation eli organisaation mukaan, voidaan valita rajaus organizations-enchanced ja sieltä esim. Vaasan yliopisto (univ Vaasa).

4. Jos vielä rajausten jälkeenkin tuloslistalla on sellaisia artikkeleita, jotka eivät ole halutun tekijän kirjoittamia, voit valita halutut artikkelit yksitellen tuloslistalta ja siirtää ne kohtaan marked list. Huom. jos artikkeleita on useammalla eri sivulla, täytyy halutut artikkelit käydä valitsemassa yksitellen ja siirtämässä marked listille sivu kerrallaan.

5. Kun haluat luoda viittausraportin tuloslistan artikkeleista, klikkaa sivun oikeassa reunassa sijaitsevaa ”create citation report”-linkkiä. Tietokanta laskee automaattisesti mm. h-indeksin valitsemiesi artikkelien perusteella. Huom. jos valitsit artikkelit yksitellen ja siirsit ne kohtaan marked list, avaa lista klikkaamalla kuvaketta sivun yläreunassa ja sen jälkeen valitse ”create citation report”


6. Viittausraportti kertoo mm. valitun tutkijan artikkelien saamien viittausten määrät ja tutkijan h-indeksin.

H-indeksi Google Scholarissa

Google Scholarin viittauksien perusteella lasketun h-indeksin saa selville kahdella eri tavalla:

  1. Google Scholar Citations –käyttäjäprofiilista

  2. Laskemalla h-indeksin ilmaisen Publish or Perish-ohjelman avulla


Huom. Google Scholarinkaan kautta ei löydy kaikkia julkaisuja, sillä Google Scholar haravoi vain sellaisia julkaisuja, joiden tiivistelmät ovat vapaasti verkossa. Google Scholar ei myöskään haravoi esim. kirjastotietokantojen ja kaikkien yliopistojen julkaisuarkistojen tietoja.  Julkaisuja, joita Google ei löydä, ei toistaiseksi myöskään voi lisätä erikseen esim. Google Scholar Citations käyttäjäprofiiliin.

 

Google Scholar Citations

Google Scholar Citations on Googlen ylläpitämä käyttäjäprofiilipalvelu, johon jokainen tutkija voi luoda oman tilin (gmail-tili) ja liittää sinne omat Google Scholarin kautta löytyvät julkaisunsa. Profiilissa näkyy julkaisujen saamat viittaukset ja automaattisesti laskettu h-indeksi. Profiili voi olla joko yksityinen tai julkinen.


Tutkijan h-indeksin hakeminen Google Scholar Citations-tutkijaprofiileista

Hae käyttäjäprofiileita Google Scholarin kautta tai kirjaudu omaan Google Scholar Citations –tiliisi


 

Kuvakaappaukset otettu syksyllä 2012.

Publish or Perish-ohjelma

Publish or Perish on australialaisen Anne-Wil Harzingin kehittämä ilmainen ohjelma, jonka avulla voi tehdä Google Scholarin viittaustietoihin perustuvia viittausanalyyseja. Ohjelma on ladattavissa Harzingin verkkosivuilta.  

Ohjelman avulla voidaan arvioida mm. tutkijoiden vaikuttavuutta (author impact) sekä lehtien vaikuttavuutta (journal impact) erilaisten tunnuslukujen avulla (h-indeksi, g-indeksi jne.).


Tutkijan h-indeksin laskeminen Publish or Perish -ohjelman avulla

  1. Valitse auhor impact-välilehti ja kirjoita tekijän nimi author’s name-kenttään (joko etunimi sukunimi tai etunimen alkukirjain sukunimi)
  2. Rajaa tarvittaessa julkaisuvuosien mukaan ja tee haku (lookup)
  3. Valitse halutut julkaisut yksitellen listasta tai käytä valintatyökaluja (check all – valitse kaikki tai uncheck all – poista valinnat)
  4. H-indeksi päivittyy automaattisesti sitä mukaa kun julkaisuja valitaan listasta
     

Saavutettavuusseloste / Accessibility Statement